Un grup de voluntaris dels Jocs Olímpics de París 2024, entre ells, el català Jesús Crespo [Foto: Jesús Crespo]

Els Jocs Olímpics de Paris 2024 donaran el tret de sortida divendres i la capital francesa ja bull amb l’esperit que vesteix la cita esportiva per excel·lència. Molts esportistes, potser tots, somien en formar part d’una delegació, representar el seu país o, fins i tot, penjar-se una medalla que premiï el seu esforç. I no només els qui viuen els Jocs Olímpics com a part d’un equip esperen aquesta cita, sinó que també ho fan els voluntaris, aquells que vetllen perquè tot vagi sobre rodes, gaudint d’una oportunitat impagable. Exterior.cat ha conversat amb dos catalans residents a París –Anna Mundet i Jesús Crespo-, qui exerceixen de voluntaris en els Jocs de 2024.

Qui ja sap què significa ser-hi és Jesús Crespo (Barcelona, 1983), enginyer resident a París des del 2008 i qui ha format part de la preparació olímpica com a voluntari de la ciutat de Paris. Tot i que la seva intenció era convertir-se en voluntari olímpic, aquesta opció no va prosperar i va decidir optar per la segona opció, aquella que li obria la porta a prendre part en els preparatius de la logística.

A Exterior.cat, Crespo explica que va conèixer la notícia a finals del 2023 i, des d’aleshores, “soc dels pocs que ja he acabat la meva feina als Jocs Olímpics de Paris”. La seva tasca ha tingut lloc al centre d’acreditacions de la capital francesa, on ha col·laborat perquè tots aquells treballadors que havien de dur a terme tasques relacionades amb les infraestructures i equipaments, així com els mitjans de comunicació, poguessin fer-ho amb una identificació olímpica.

Jesús Crespo exerceix com a voluntari al centre d’acreditacions dels Jocs: “soc dels pocs que ja he acabat la meva feina”

El català Jesús Crespo, al centre d’acreditacions dels Jocs Olímpics de la capital francesa [Foto: Jesús Crespo]

“Corro i faig maratons i m’agraden especialment els Jocs Olímpics”, afirma Crespo, qui va creure que davant seu apareixia una oportunitat única d‘acostar-se a aquesta cita a la ciutat que l’acull des de fa més de quinze anys. “No succeeix cada any, que els Jocs Olímpics passin per la teva ciutat”, reconeix orgullós, tot i que admet que “l’ideal hagués estat ser a l’estadi d’atletisme”, reivindicant la seva passió per aquesta disciplina.

Enginyer de professió, especialitzat en el sector de l’acer i el ferro, ha treballat a Lió i París i després d’un temps a Barcelona, el 2008 va tornar a la capital francesa per establir-s’hi i fer carrera. Amb dos fills, explica que la seva missió és reviure els Jocs Olímpics de Barcelona 92: “vull fer amb els meus fills el que vaig fer amb els meus pares, veure els JJOO de ben a prop”. A més, reivindica que els que van tenir lloc a l’Estadi Olímpic Lluís Companys fa més de 30 anys van ser “els millors de la història, l’encesa de la flama olímpica al pebeter és la més original”.

Sobre la reacció de la ciutat a la cita esportiva, Crespo explica que “hi ha una reacció molt parisenca, i és que d’entrada s’ho van prendre de manera negativa, però un cop s’ha anat apropant la data, tot ha canviat”. I afegeix que “quan acabin els jocs, tots coincidiran a dir que han estat els millors”.

Anna Mundet viurà els Jocs al carrer com a voluntària i animadora d’activitats paral·leles a la cita esportiva

Uns Jocs Olímpics es viuen per tots racons de la ciutat, no només en les instal·lacions esportives. Anna Mundet (Girona, 1992) viurà els Jocs al carrer, com a animadora d’activitats paral·leles a la cita esportiva. “En cada barri de París, hi haurà un seguit d’activitats al marge de l’esport que promouen les associacions veïnals”, explica. En el seu cas, serà al barri parisenc de La Villette, una zona revitalitzada i transgressora amb passejos al costat d’un gran parc i el canal de l’Ourcq.

Mundet viu a París des de fa poc més d’un any. “Fa 8 anys vaig ser voluntària durant un any a Saint Étienne. A Catalunya em trobava a l’atur i volia tornar a França, tot i que París no era la meva ciutat predilecte. I, mira, cap a París a treure’m el cuquet”, assegura. A la capitat francesa treballa a l’Escola de Comerç de La Villete i ja ha tingut temps d’incorporar-se a la colla castellera de París (Els Geperuts).

Anna Mundet viurà els Jocs al carrer com a voluntària i animadora d’activitats paral·leles a la cita esportiva [Foto: Anna Mundet]

Amb experiència en voluntariat, la jove barcelonina tenia clar que els Jocs eren una cita molt llaminera. “Ja vaig venir a París pensant en la possibilitat de ser voluntària dels Jocs”. Dit i fet. Després va inscriure’s i la van acceptar. “Fins fa pocs dies no es palpava l’ambient dels Jocs, des d’aquesta setmana, la ciutat s’hi ha bolcat”, reconeix.

A més de ser voluntària, Mundet tindrà el privilegi de viure en directe la cerimònia d’obertura dels Jocs de París des del mateix estadi. “Un amic ens ha convidat a ser-hi, en tinc moltes ganes!”, admet. I, com a recompensa de ser voluntària, també tindrà dues entrades per veure alguna de les competicions esportives. “He triat la gimnàstica artística!”, assegura.

“Aquests Jocs són molt especials per a mi”, confessa Mundet. “Jo vaig néixer el 6 d’agost de 1992, en ple Jocs de Barcelona. 32 anys després viuré unes olimpíades en directe”, rebla. No seran els únics voluntaris olímpics catalans ni tampoc els únics catalans residents a París que s’empeltaran de Jocs aquests propers dies. Però seran dos testimonis directes d’un cita que no se la vol perdre ningú.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram