El president del Govern, Pere Aragonès, durant la conferència [Foto: Albert Hernàndez / ACN]

Catalunya concentra el 3,5% dels fons d’innovació de la Unió Europea, el doble del seu pes poblacional. “Som la tercera regió europea en captació de recursos en l’àmbit de la innovació”, ha dit el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, a la conferència inaugural de la jornada ‘Inversions de la UE en projectes estratègics: una visió des de Catalunya’.

Aragonès també ha reconegut que els resultats de les eleccions europees “donen alguns motius d’angoixa” pel l’auge de l’extrema dreta al continent i ha dit que cal “superar-ho” amb l’esperança posada en una nova política industrial, d’innovació i investigació per millorar la competitivitat a la Unió. El president en funcions ha assenyalat que a diferència d’altres països que han fet de la indústria militar “el seu element pautador”, Catalunya ha apostat per l’àmbit de les ciències de la vida amb una “xarxa extraordinària” de centres de recerca.

L’exprimer ministre d’Itàlia, Enrico Letta -del Partit Democràtic italià- ha defensat que cal avançar en la integració financera per atraure inversions. “Inèrcia avui significa el declivi de la UE”, ha dit. Segons Letta, que ha entregat un informe al Consell Europeu sobre el mercat únic, la innovació ha de ser la “insígnia” d’una Unió Europea que ha “d’actuar i no reaccionar” per atraure “inversions d’alt nivell” i no quedar-se enrere respecte als gegants globals dels Estats Units, la Xina i la Índia per la “fragmentació del mercat” al club dels 27 estats.

“Som la tercera regió europea en captació de recursos en l’àmbit de la innovació”, ha dit el president del Govern en funcions, Pere Aragonès

“Hem de ser-ne conscients i actuar junts: regions, Estats, Brussel·les, sector públic, privat, empresaris i treballadors”, ha afirmat Letta, que ha elaborat un full de ruta per atraure inversions estrangeres en els propers tres anys. Una de les propostes de l’informe elaborat per les institucions europees passa per nomenar un vicepresident executiu que tingui com a principal prioritat la innovació, que ha qualificat com la “cinquena llibertat” que hauria de tenir el mercat únic, a més de les actuals: persones, bens, serveis i capitals.

El director de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha assenyalat que el moment actual de “canvi de cicle” és “clau” per “saber què cal millorar” i assegurar la transició verda i digital, “que s’està liderant des d’Espanya”. En la jornada hi han assistit el vicepresident de la Comissió Europea (CE) per al Pacte Verd, Maros Sefcovic, i la secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Torró.

Entre alguns dels projectes que han protagonitzat la conferència, hi ha el supercomputador Mare Nostrum5, la inversió més gran realitzada per Europa en infraestructura científica a Espanya; el Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya per impulsar la transferència de coneixement i que els assaigs innovadors arribin als pacients; i també Fusion for Energy, l’agència que gestiona l’aportació europea al projecte ITER per impulsar l’energia de fusió nuclear que es troba a Barcelona.

En acabar la jornada, s’elaborarà un document de conclusions que s’enviarà a Brussel·les i que servirà per forjar el futur de les polítiques, programes i fons europeus.

Dues empreses catalanes guanyen els premis europeus d’innovació
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram