Foto: Freepik

El recompte del vot exterior de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig passat encara cueja. La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) denuncia que 3.472 vots (el 14,3%)  van ser anul·lats per defectes de forma. En un comunicat, la FIEC explica que “segons fonts consulars el nombre de vots dipositats als consolats -entre el 4 i el
9 de maig- va ser de 24.233 (el que hagués representat un 8,2% de participació) i els finalment
comptabilitzats van ser 20.761”.

Així, la FIEC lamenta que “si el sistema del vot exterior en sí mateix presenta fortes mancances és, també, un fet que certes pràctiques a Catalunya”. En les quatre circumscripcions catalanes va haver-hi incidències. A Lleida, segons la FIEC, “el president de la Junta Electoral decidís aplicar un criteri extremament restrictiu respecte del que va considerar com absència de documentació o de escriptura visible del remitent de la documentació de vot i anul·lés i destruís 320 vots (el 18,8%)”.

La FIEC denuncia que “a la demarcació de Lleida, el president de la Junta Electoral va decidir anul·lar i destruir 320 vots (el 18,8% del cens)”

A Barcelona, “la Junta Electoral de Barcelona es va validar l’atribució de 348 vots a la candidatura de Recortes0, cosa que ningú amb un mínim d’informació hagués mai pogut validar”. A Tarragona, “l’acta de la Junta Electoral de Tarragona incloïa un greu error sobre el cens electoral en aquesta circumscripció (atribuïa 113.120 votants en lloc dels 22.624 que són realment) el que va induir a alguns mitjans de comunicació a errors en els càlculs de participació”.

I a Girona, que la Junta Electoral va decidir “impedir l’entrada dels observadors de la FIEC en el recompte”. En aquest sentit, “contradiu l’article 103 de la LOREG que fixa clarament que l’escrutini del vot exterior és públic”, recoda.

Davant d’aquesta situació, que es repeteix sempre que hi ha eleccions, la FIEC assegura que “cal, amb urgència, una
Llei electoral pròpia a Catalunya (és la única entre les 17 comunitats autònomes de l’Estat que o la té) que entre d’altres mesures faciliti la creació d’una Junta Electoral Catalana amb capacitat per a resoldre, en primera o segona instància, aquest tipus d’errors i de problemes de fons i pugui millorar les facilitats electròniques de vot”.

Una participació, encara, baixa (7,05%)

Després del recompte, fins a 20.751 dels 294.594 catalans i catalanes inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) van aconseguir emetre un vot vàlid, que representa un 7,05% quant a participació. “Millora nítidament”, segons la FIEC, la participació en les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 que va ser del 4,20%.

La FIEC recorda que eren les primeres eleccions catalanes des de la derogació del vot pregat. En números, les dades són rellevants: “s’ha passat dels 10.716 votants de 2021 als 20.761 en aquestes eleccions”, diu el comunicat. Així i tot, són xifres molt inferiors a les dades de participació d’abans de la instauració del vot pregat a 2010. Aleshores, es va obtenir un 28% o un 20,8% en els comicis de 1995 o 2006.

En aquest sentit, la FIEC recalca que “hi ha molta feina a fer per a tornar a mobilitzar el vot exterior i explicar els avantatges indubtables del nou sistema de vot, que encara son prou desconegudes per molts electors”. I considera, al mateix temps, que manquen “campanyes institucionals potents per part de l’administració catalana i espanyola”.

Junts demana repetir el vot exterior del 12-M i parla de “greus irregularitats”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram