París donava el 26 de juliol passat el tret de sortida als seus Jocs Olímpics amb una increïble cerimònia d’obertura al Sena i amb la majestuosa Celine Dion entonant sota la pluja des de la Torre Eiffel l’Himne a l’Amor d’Edith Piaf. Una imatge icònica que quedarà per sempre a les nostres retines, com la màgica encesa del peveter dels jocs de Barcelona 92. Un esdeveniment històric tant per la ciutat com pel país.

A París 2024 hi estan competint un centenar d’esportistes catalans i, per primera vegada a la història, ho fan en paritat absoluta: 50 dones i 49 homes catalans en 24 disciplines diferents, intenten obtenir aquests dies una medalla olímpica. Aquesta és la tercera delegació catalana més nombrosa de la història, només superada per Barcelona 92 (129) i Sydney 2000 (118). Val la pena recordar, també, que als darrers jocs de París l’any 1924, els catalans ja érem mig centenar entre esportistes, jutges i àrbitres. Cent anys després, hem estat capaços de doblar aquesta representació.

Però a París no només hi rebem esportistes, també milers d’aficionats catalans van arribant a la capital per donar-los suport. A tots ells, esportistes i aficionats, els donem la benvinguda i ens posem a la seva disposició. La delegació del Govern treballa per facilitar la seva estada amb informació actualitzada via les xarxes socials i un espai web amb detalls pràctics sobre la ciutat, els Jocs Olímpics i tot el que cal saber per moure’s i gaudir plenament de les competicions.

“Desitgem que els esportistes catalans sàpiguen inspirar-se de la màgia de la ciutat de les llums tan bé com ho van fer els nostres artistes”

Amb aquesta vocació de servei públic, que es fa més evident en grans cites com la dels Jocs, la Delegació del Govern a França treballa sempre per servir els ciutadans catalans, siguin residents a França o estiguin de visita. Això, alhora que actua per teixir aliances en molts altres fronts, sempre en benefici de Catalunya i de la seva gent.

França acull aquests dies un esdeveniment universal com la cita olímpica i la seva capital es converteix, durant uns dies, en epicentre mundial. Però, França és per Catalunya molt més que uns jocs: és el nostre primer soci comercial, el primer país origen del turisme a Catalunya, amb qui compartim espai euromediterrani i el català com a llengua pròpia. La comunitat catalana a França és la més nombrosa de totes les comunitats catalanes a l’estranger; no només ara, sinó també fruit de l’exili. Pau Casals, Josep Pla, Josep Puig i Cadafalch, Mercè Rodoreda i els presidents Companys i Macià, per citar-ne només alguns.

Per això, el Govern hi va obrir l’any 2008 una de les seves primeres delegacions de representació institucional a l’exterior des d’on enforteix els llaços que ens uneixen amb el país veí, ja siguin culturals, econòmics, comercials, socials o polítics. Buscant sempre l’entesa i la cooperació. I ho fa amb cinc grans objectius:

El primer, el de representar i explicar el país teixint aliances útils per Catalunya per avançar en les grans transformacions democràtica, social, verda i feminista; el segon, el de promoure la llengua i cultura catalanes; el tercer, el de reforçar l’eix mediterrani i transfronterer; el quart, el de situar-nos al primer nivell en espais multilaterals com la UNESCO, el Consell d’Europa o l’OCDE i el cinquè i darrer, el d’acompanyar la comunitat catalana a França. Serveixin com a exemples les visites institucionals i les nombroses reunions en l’àmbit de la sequera amb diferents actors del país, especialment a Marsella, a Port la Nouvelle i la Catalunya Nord. També l’impuls a les relacions amb organismes multilaterals signant, per exemple, el primer acord OCDE – Generalitat en l’àmbit de la mobilitat sostenible i el reforç de les relacions al més alt nivell amb la UNESCO en l’àmbit cultural, educatiu i de la protecció de la diversitat lingüística. Val la pena mencionar també tota la feina de promoció de la llengua i cultura catalanes, situades com una prioritat del Govern a França, amb intercanvis amb Ministeris francesos, acompanyant professors i lectors de català a França, a La Bressola, als castellers i al cinema i a la dansa catalana, des del Festival de Canes al Centre Nacional de dansa francès.

“En grans cites com la dels Jocs, la Delegació del Govern a França treballa sempre per servir els ciutadans catalans, siguin residents a França o estiguin de visita”

I finalment, el reforç a l’eix mediterrani, defensant la macroregió mediterrània i també l’àmbit transfronterer amb la Catalunya Nord, per exemple amb els intercanvis entre el ministre francès de Salut i el conseller sobre l’hospital transfronterer de la Cerdanya. Sense oblidar la internacionalització de les nostres empreses, la transformació feminista, la memòria històrica dels nostres exiliats i la feina en l’àmbit democràtic. Tot, amb la consciència que Catalunya té amb França una història compartida intensa que guanyem en reforçar.

Aquests dies que París és de nou centre mediàtic i esportiu, sembla un bon moment per recordar que la capital francesa va ser en un passat no tan llunyà una font d’inspiració per a artistes i escriptors catalans. La història entre Catalunya i París és aquella de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo pintant-nos i explicant-nos el París de finals del segle XIX o la de les exposicions d’art català al Grand Palais de 1920, narrades per Josep Pla.

Desitgem que els esportistes catalans sàpiguen inspirar-se de la màgia de la ciutat de les llums tan bé com ho van fer els nostres artistes i que, tot representant amb orgull la nostra gent i els valors de l’esperit olímpic, assoleixin tant els seus objectius individuals i com els somnis col·lectius.

Eva Doya Le Besnerais és la delegada del Govern a França

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram