Coincidint amb la commemoració del Dia d’Europa, prevista per dissabte 9 de maig, la Plataforma per la Llengua insta a les institucions europees que oficialitzi el català com a llengua oficial. El Dia d’Europa és una commemoració de la pau i la unitat del continent segellada a la declaració de Schuman de fa 70 anys.
La petició arriba en la mateixa setmana en què TV3 va haver d’entrevistar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, en castellà obligada per l’eurocambra. La periodista Lídia Heredia va explicar, en acabar l’entrevista, que “la traducció la posava el Parlament Europeu i per aquest motiu no hi havia opció de traducció del català a l’italià, perquè el català no és oficial”.
El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, veu aquest nou episodi com “un arraconament del català”. I s’ha adreçat a Sassoli per carta per recordar-li que el català és la tretzena llengua més parlada dins del territori de la UE, però que, en canvi, no és una de les 24 llengües oficials.
Segons l’ONG del català, hi ha una resolució del Parlament Europeu -A3-169/90 (coneguda per resolució Reading)-, que fa referència a la situació de les llengües a la comunitat i la de la llengua catalana demana a la Mesa del Parlament i a la Comissió Europea. Així, segons Escuder, preveu “la difusió en català de la informació pública relativa a les institucions europees per a tots els mitjans de comunicació”.
PIULADA MASSIVA
La Plataforma per la Llengua fa una crida aquest dissabte 9 de maig a través de les xarxes socials per “fer sentir la veu dels catalanoparlants” amb una piulada massiva vinculada a la defensa dels drets lingüístics amb les etiquetes #NoOfficialNoExist i #DiadEuropa.
Escuder recorda que la situació de no oficialitat és “una anormalitat en el context de les llengües mitjanes d’Europa” tenint en compte que “cap altra llengua europea amb tants parlants no és oficial de la Unió”.