Jaume Romagosa va morir, aquest dilluns 18 de maig, a Berna (Suïssa) als 97 anys. Llibreter de professió, es va convertir en un dels impulsors de la venda de llibres en català al cor de Suïssa durant més de 40 anys a la llibreria Iberia. La seva estima pels llibres ha fet que es conservi un fons bibliogràfic de gran valor.
Romagosa va aterrar a Berna l’any 1923 procedent de Barcelona amb la seva família quan només tenia tres anys de vida. Els seus pares es van afincar a Berna on van ser propietaris del desaparegut Café Barcelona. “Als anys 20 del segle passat, la majoria de catalans a Suïssa ens dedicàvem al negoci, ja fos en el sector de l’alimentació i la gastronomia, des de restaurants a establiments de venda de fruita”, explicava Romagosa en una entrevista al portal web Swissinfo.
Quan era jove i després d’acabar els estudis de Batxillerat de literatura que va realitzar entre Berna i Barcelona, Romagosa va començar a vendre llibres d’ocasió a Berna, primer, en un local del carrer de Monbijou i, més tard, a Hirschengraben, on va arranjar la llibreria Iberia.
Romagosa es va dedicar a comprar biblioteques senceres o llibres exhaurits, ja sigui de literatura, lingüística, diccionaris i llibres d’aprenentatge. Hi havia llibres de Medicina i Dret, a més de volums de segona mà en alemany, francès, italià i anglès. Comptava amb col·leccions de referència de la literatura espanyola, com ara les obres completes de Valle Inclán, Calderón de la Barca i Lope de Vega.
COMUNICADOR I ANTIQUARI
Romagosa compaginava la seva tasca de venedor de llibres amb la de comunicador. Va ser corresponsal de diversos diaris espanyols, va ser crític de cinema per a capçaleres suïsses i va formar part de Radio Suiza Internacional.
Com a antiquari, el llibreter català va salvar de la brossa una primera edició de Goethe. L’historiador suís, Gerhard Meister, va assegurar que “en l’antiquari Jaume Romagosa s’ha mantingut viva la convicció meravellosament desfasada que l’antic val més que el nou i els llibres tenen alguna cosa d’aquesta immortalitat que ja no podem esperar”.
L’any 2011, Romagosa va tancar definitivament la llibreria Iberia després de quaranta anys remenant llibres i oferint joies de la literatura per al públic més atrevit. Fa quatre anys, Romagosa va donar al Centre Català de Lausana i Ginebra una part de la seva col·lecció de literatura, d’història i de cultura catalana. Berna plora la seva mort, però el llegat de Romagosa es manté viu.