Foto: Detroit Free Press

“Ens truquen a la porta amb cops molt forts… És la policia. Ens avisen que hem de marxar de casa, que ha cedit una de les preses i que no hi ha temps per a perdre”, així va ser la conversa entre Jim i Joice Worren amb uns amics residents a Sanford, una ciutat de l’estat de Michigan, als Estats Units, que ha quedat completament inundada pel trencament de dues preses d’Edenville i Sanford al pas del riu Tittabawassee.

Jim i Joice Worren són els sogres de David Bassols, un català que resideix amb la seva família a Manchester, una ciutat situada a menys de dues hores de Midland, la zona més afectada per les inundacions. Els aigüats han provocat que més de 10.000 persones hagin estat evaquades en els darrers dies i ha estat el més rellevant dels últims cent anys.

Bassols (Barcelona, 1969) és fill de pare català i mare nord-americana. Després d’estudiar a l’escola Thau d’Esplugues de Llobregat va decidir canviar Catalunya pels Estats Units. Actualment viu a Manchester (Michigan) amb la seva dona Jennifer i els seus fills: Anna i els bessons Tom i Sam. Bassols coneix bé Midland, ja que hi viatja molt sovint per feina.

Michigan ha declarat l’estat d’emergència del comptat de Midland. El centre de la ciutat, de 42.000 habitants, ha arribat a estar més dos metres i mig sota l’aigua. Tot i que les inundacions les ha viscudes allunyat de la zona catastròfica, a Midland hi viu la seva cosina, Sara Fry, juntament amb el seu marit. Aquests dies s’han trucat molt més que habitualment.

“Les dues preses, d’Edenville i Sanford, van ensorrar-se, cosa que l’aigua ha arribat fins a les cases. Hi ha hagut danys materials, ponts ensorrats i el llac va desaparèixer”, explica Bassols. “Les preses es van construir a principis del segle passat per a generar electricitat, però amb els anys van quedar en desús. S’hi havia de fer una actuació que els veïns ja van pagar amb els seus impostos, però va quedar pendent d’executar-se. Ara, s’han ensorrat…”, afegeix.

A l’entorn de les preses del riu Tittabawassee s’hi va fer un llac i l’entorn va ser un dels més cotitzats de la zona. Bassols assegura que “amb l’ensorrament de les preses, l’aigua ha arrassat amb tot, les cases hauran perdut el seu valor i els ciutadans pateixen el trauma que no es repeteixi la història. Fins i tot, alguns encara els ressona el cervell amb les sirenes dels bombers i dels helicòpters”, rebla.

Foto: David Bassols Wolf, un català resident a Michigan. [cedida]

AL COR DE DOW CHEMICAL

Bassols treballa com a consultor a l’empresa Accenture i periòdicament viatja fins a Midland. La Covid-19, primer, i les inundacions, després, han fet que hagi de treballar més hores que mai des de casa. “Tot plegat ha provocat un gran impacte en la gent i en els negocis”, subratlla. L’aigua ha posat en alerta tota la població tenint en compte l’amenaça de la planta principal de Dow Chemical, que s’ubica a tocar de la ribera de la ciutat.

Dow Chemical és un dels motors econòmics de la ciutat. És una de les empreses químiques més grans del món, amb presència a 175 països i es caracteritza per la producció de reactius. “Amb les inundacions, l’empresa ha hagut de tancar per precaució i ha estat un malson per a la seva complexitat. Compta amb un sistema d’evacuació eficient, però ha provocat l’ai al cor a la gent”, explica Bassols.

El consultor català coneix bé les instal·lacions ja que la visita sovint per la feina. En aquesta empresa es va crear l’agent orange, l’arma química que va utilitzar l’exèrcit nord-americà durant la guerra del Vietnam. Bassols diu que “la darrera visita va ser just abans de la Covid-19. El 12 de juny és previst que s’aixequi el confinament i veurem si aviat puc tornar-hi físicament. El més important és que Midland s’aixequi, de nou”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram