Foto: La troballa única ha tingut Oxirrinc, un dels majors jaciments d’Egipte [UB]

Un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona han descobert tombes de 3.000 anys d’antiguitat i tresors arqueològics mil·lenaris. La troballa única ha tingut Oxirrinc, un dels majors jaciments d’Egipte, a menys de 200 quilòmetres a sud del Caire i descoberta fa dos segles.

La missió catalana formada per una quinzena d’integrants ha rebut el finançament del Ministeri de Cultura. Esther Pons, de la UB, explica que “aquest any hem trobat 8 ​​tombes, totes construïdes amb blocs de pedra blanca calcària. Sis són de l’època saïta-persa, és a dir de 664 a 330 abans de Crist, el moment en què Alexandre el Gran entra a Egipte i es produeix un canvi important a tots els nivells”.

Les sis són d’una sola càmera i la seva construcció és diferent de la trobada fins ara al jaciment, amb sostres plans o inclinats en comptes de volta, i un tipus d’enterrament diferent, sense sarcòfag. Es tracta d’una troballa única a Oxirrinc que demostra un canvi a la fi de l’època saïta a la forma dels enterraments.

Les altres dues tombes trobades recentment són del període següent, el ptolemaic-romà o greco-romà. Quatre tenien en el seu interior a un individu momificat, de vegades col·locat sobre una plataforma de fusta, i també van aparèixer milers de rotlles i comptes de collaret, a l’igual que figuretes funeràries.

L’arqueòloga catalana explica que, a causa de la reduïda grandària de les tombes, l’equip va haver de posar caixes i una fusta a sobre, tombar-se sobre elles i anar excavant “dels peus al capdavant” de l’individu per no afectar-lo.

Les peces es guarden en un magatzem de la missió, excepte les més importants, que seran seleccionades per responsables de Servei d’Antiguitats d’Egipte per portar-les als seus magatzems. Amb la construcció de nous museus, com el Gran Museu Egipci que obriria les portes a 2021.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram