Un doble concert que s’emetrà en directe pel canal de Youtube de la FIEC a les 20 hores (hora catalana) i 19 hores (hora Buenos Aires, Argentina). 36 casals catalans d’arreu del món compartiran una revetlla molt emotiva i molt esperada per la comunitat catalana a l’exterior.
“Em fa molta il·lusió aquest concert virtual, perquè des de la música i l’havanera, unirem catalans d’arreu del món. Des de Luxemburg a Buenos Aires passant pel Quebec, serà meravellós”, assegura a Exterior.cat, Neus Mar (Palafrugell, 1974) és professora de música del Col·legi Vedruna de Palafrugell i cantant professional.
El concert, d’una hora de durada, servirà per donar a conèixer l’origen de l’havanera i l’havanera de taverna. El més esperat serà escoltar els ‘clàssics’ –La gavina, La barca xica, entre d’altres- i finalitzarà amb una proposta més distesa amb la interpretació de peces de Lluís Llach. Mar assegura que “en la darrera part, interpretaré algunes peces del projecte Íntimament Llach, un espectacle propi que combina la dansa contemporània i les cançons de Llach”.
La cantant empordanesa ha estat molt lligada a l’havanera tot i que subratlla que “per sobre de tot, soc cantant”. Mar va iniciar-se molt jove en la música de ball. “A casa sempre s’ha escoltat havaneres i de petita anava a veure-les en directe”, diu. Una de les dificultats és que, segons Mar, “l’havanera és un gènere tradicionalment masculí. Els qui es tancaven a les tavernes a cantar-les eren els homes i les dones que ho fèien estaven mal vistes”.
Tot i així, a finals de la dècada dels noranta, Castor Pérez -pare de la cantant Sílvia Pérez Cruz- va ser qui va repuntar la carrera com a solista de Neus Mar. “Històricament, les primeres havaneres a Cuba eren cantades per dones. En Castor, que era un investigador de l’havanera, em va proposar cantar amb el seu grup L’Empordanet en un projecte que finalment no va tirar endavant”.
Malgrat tot, amb Castor Pérez i Txiki Ramon vam impulsar el grup Cubacant. Un projecte que va estroncar-se, l’any següent, amb la mort sobtada de Pérez. Des d’aleshores, Neus Mar ha estat lligada a l’havanera. Ha editat diferents treballs discogràfics i ha participat en la tradicional cantada internacional d’havaneres a Calella de Palafrugell (2015, 2017 i 2019).