El Govern català ha aprovat el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2020, que adapta les actuacions previstes a les necessitats provocades per l’emergència sanitària de la Covid-19, d’acord amb les comunitats beneficiades i les contraparts dels projectes. És el primer pla que s’emmarca totalment en les línies establertes pel Pla Director de Cooperació 2019-2020, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Les bases principals són l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH), la coherència de polítiques, l’avaluació estratègica i operativa, la gestió i tractament de les dades i la incorporació de les tecnologies digitals. El Pla aposta per potenciar la governança multinivell i multilateral internacional, per coordinar les actuacions a nivell global.

El Govern gestiona l’aportació de Catalunya al desenvolupament global per mitjà de diferents instruments i estratègies. D’una banda, implica tots els departaments de la Generalitat amb l’objectiu d’avançar en la coherència de les polítiques públiques, d’acord amb el Pla Nacional per a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que inclou mesures a Catalunya i arreu del món.

A més, participa com a sòcia d’altres governs i entitats en projectes europeus i internacionals, posicionant Catalunya com a referent internacional i fent del compromís per un món millor una excel·lent carta de presentació.

PROJECTES AMB ALTRES INSTITUCIONS

El Govern català continua treballant en l’establiment d’acords entre governs per assessorar en el disseny i la implementació de polítiques públiques de sectors on Catalunya aporta experiència, i també en la participació en projectes d’organismes i institucions de les Nacions Unides, com ara el PNUD al Líban, UNICEF a Síria, i UNRWUA i ACNUR en diferents països. A més, fomenta aliances i partenariats per formar part de moviments i xarxes internacionals d’incidència política i social.

El suport a la governança global es complementa amb l’enfortiment de la governança local-regional d’acord amb el principi de subsidiarietat, per la seva capacitat transformadora en defensa dels drets humans, la construcció de pau i els valors del bé públic com a garant del benestar de totes les persones, sense deixar ningú enrere. En aquest marc treballa conjuntament amb administracions locals, com ara el Consell Regional de Tànger-Tetuan-Al-Hoceima (Marroc), o la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane (Moçambic).

El Pla a més preveu una convocatòria per a projectes de cooperació al desenvolupament i una altra per a educació per al desenvolupament, així com una convocatòria del Comitè Català d’Acció Humanitària per l’emergència sanitària de la Covid-19, amb l’objectiu de donar suport al sector i a la societat civil organitzada, principalment ONG i entitats catalanes per al desenvolupament de projectes de cooperació, cultura de pau, enfortiment dels valors democràtics i formació d’una ciutadania global conscient dels reptes mundials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram