L’exposició és una versió revisada i actualitzada de la mostra que es va presentar originalment al Palau Robert a principis de 2019. El nou context, a conseqüència de la pandèmia COVID-19, i el fet que estigui dirigida a ciutadans que no viuen a Catalunya han obligat a revisar el fons i la forma de l’exposició, i a buscar que sigui un instrument per donar a conèixer la complexitat geogràfica, sociològica i política del país.
Per a la selecció de continguts de la mostra s’ha tingut en compte el posicionament històricament obert i europeista de la societat catalana. En aquest sentit, apareixen continguts molt lligats als plantejament actuals de la Unió Europea com l’Agenda 2030, el canvi climàtic, la millora del model de recerca i desenvolupament, la lluita contra les desigualtats socials i la competitivitat econòmica.
L’exposició aborda tots aquests reptes a partir de preguntes bàsiques (qui s’enamora de nosaltres? com naixem? on vivim? com mantenim el català viu? com llegim?, entre d’altres) i es tanca amb una activitat interactiva que pretén interpel·lar els visitants sobre la seva visió de Catalunya, Europa i el seu futur conjunt.
La mostra, que es va presentar el 2019 al Palau Robert, l’organitza la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència, i d’Economia i Hisenda, i ha estat coordinada pel periodista Quim Torrent.