Foto: 123Sonar

La startup 123Sonar, amb seu a Terrassa (Vallès Occidental), ha desenvolupat un violí inèdit que substitueix la fusta per fibres naturals i de carboni. Amb aquesta combinació de materials, única al món, prescindeixen de les fustes nobles habituals, algunes en perill d’extinció; sense perdre qualitats físiques o acústiques.

El violí és el primer dels instruments que ja es pot adquirir al web de l’empresa, però 123Sonar també treballa en un prototip de violoncel i obrirà una botiga-taller al centre de Terrassa. La startup egarenca és una de les nou empreses catalanes que ha participat al programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement–.

“Els violins se segueixen construint amb els estàndards del segle XVI o XVII, pensats per tocar en cambres tancades amb bona acústica. Però avui un músic pot actuar en un auditori, un bar, fer classes i tocar al metro. Això no passava al segle XVI i els violins de fusta pateixen amb les situacions del món actual”, reflexiona Júlia Pérez Luque, co-fundadora d’123Sonar.

Més enllà d’adaptar l’instrument a les necessitats actuals amb uns materials que el fan més polivalent i resistent als impactes, la humitat o els canvis de temperatura; el violí desenvolupat per 123Sonar també en redueix l’impacte ambiental. Urko Larrañaga, també co-fundador d’123Sonar, destaca que “cada vegada més es busca un consum sostenible i aquest instrument permet minimitzar l’ús de fustes en perill d’extinció”.

A més, l’empresa de Terrassa també prepara l’obertura d’una botiga-taller al centre de la co-capital del Vallès Occidental; on a més dels productes propis també oferiran la venda i reparació d’instruments tradicionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram