
Foto: Incerta Glòria
Més d’un centenar d’estudiants de català de catorze universitats del Regne Unit visionaran la pel·lícula ‘Incerta Glòria’ aquest cap de setmana en una activitat conjunta entre l’Institut Ramon Llull i el departament de llengua i cultura catalanes de la University of Sheffield (Anglaterra). El dilluns 23 de novembre (17 h, hora britànica) hi haurà una sessió per Zoom amb la participació del director de la producció del film, Aleix Castellón, i dos dels actors protagonistes, Núria Prims i Oriol Pla.
Hi participaran estudiants d’Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlàndia. Els centres participants són Cardiff University, Newcastle University, Queen Mary, The University of Edinburgh, The University of Liverpool, The University of Manchester, The University of Sheffield, University of Bristol, University of Cambridge, University of Glasgow, University of Leeds, University of Oxford, Maynooth University i University College Cork.
“UN COL·LOQUI MULTITUDINARI”
Pol Masdeu (La Selva del Camp, 1991) és, des de fa dos anys, lector de llengua i cultura catalanes a The University of Sheffield, on també dona classes de llengua castellana. “Des de la Xarxa Llull pretenem oferir als estudiants l’oportunitat d’aprendre llengua catalana mitjançant el descobriment de la seva cultura i, per tant, de la seva història. En aquest context, una de les millors maneres perquè els estudiants poguessin contextualitzar la Guerra Civil Espanyola era mirar una pel·lícula”, explica Masdeu a Exterior.cat.
‘Incierta glòria’ (2017) dirigida per Agustí Villaronga i producida por Isona Passola. Basada en la novel·la homònima de Joan Sales, està protagonitzada per Marcel Borràs, Oriol Pla, Bruna Cusí i Núria Prims. El fil conductor del film és la lluita de tres amics des del bàndol republicà, al front d’Aragó, durant la guerra civil espanyola l’any 1937. Els dos homes s’enamoren de la mateixa dona.
Masdeu assegura que “els estudiants podran veure la pel·lícula des de casa durant aquest cap de setmana vinent. El colofó final serà un col·loqui multitudinari en línia amb el director de producció, Aleix Castellón, i dos dels seus protagonistes: Núria Prims i Oriol Pla”.
UN VENTALL D’ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Més de 150 universitats d’arreu del món ofereixen estudis de català i formen part de la Xarxa Llull. “Cada universitat acostuma a fer activitats diverses, depenent de les seves capacitats, el perfil i el nombre d’estudiants”, diu Masdeu. Les activitats més recurrents són el ‘Cafè català’ -de pràctica de la llengua- i la celebració de les festivitats populars catalanes.
Tot i la pandèmia, a Sheffield van promoure un concurs fotogràfic entre diverso lectorats per Sant Jordi. “Va tenir molt èxit! Vam demanar als estudiants que fessin una interpretació d’aquesta celebració i vam rebre més de 80 fotografies d’arreu del món!”, recorda Masdeu.
A Sheffield s’ofereix l’assignatura de llengua catalana a tres nivells diferents (primer, segon i quart curs), i es dona suport a aquells estudiants que son a l’estranger. Masdeu explica que “entre tots aquests cursos, a Sheffield ara mateix tenim més d’una vintena d’estudiants de llengua catalana. Si ens fixem en els que estudien algun contingut de cultura catalana, la xifra es dobla”.