Foto: El vicepresident Aragonès, el conseller Solé i la delegada Serret, durant la roda de premsa [Generalitat]

Vint-i-quatre territoris europeus de nou estats membre europeus han enviat una carta conjunta a Ursula Von der Leyen, Charles Michel, David Sassoli, Angela Merkel, António Costa i Janez Jansa per expressar el seu compromís de “emprendre esforços conjunts per enfortir el paper de les regions en la presa de decisions de la UE relacionades amb la recuperació post-Covid”.

En aquesta iniciativa liderada per Catalunya, els territoris europeus insten els responsables comunitaris “a involucrar-los en els debats de recuperació de la UE al més alt nivell” per “participar activament en el disseny i la implementació del mecanisme de recuperació i resiliència i els plans nacionals adoptats”.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat que “ja que tenim la força, l’energia, la capacitat i la determinació per participar directament en la reconstrucció dels nostres països i del conjunt de la Unió”.

Aragonès ha argumentat que han estat els territoris els que, “des de la màxima proximitat a la ciutadania”, han gestionat directament la pandèmia i les seves conseqüències socials i econòmiques “i, per tant, és imprescindible que siguem una part activa del disseny i la implementació dels Fons de Recuperació i Resiliència europeus”.

LIDERATGE I COMPROMÍS EUROPEÏSTA

Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha afirmat que l’aliança “constata el lideratge que Catalunya vol exercir en l’àmbit europeu” i ha insistit que “reforça el compromís europeïsta” del Govern.

Al seu torn, la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, ha explicat que la carta que s’ha enviat a altes instàncies europees “és un pas més per avançar en la integració europea en el moment que més cal”. Segons Serret, es tracta d’una aliança entre territoris que advoquen per sortir d’aquesta crisi de la Covid-19 “fent una Europa més forta”.

Els territoris signataris són les Illes Aland, Baden-Württemberg, Balears, Baviera, Comtat de Bjelovar-Bilogora, Catalunya, Emília-Romanya, Flandes, Hessen, Comtat de Krapina-Zagorje, Comtat de Koprivnica-Križevci, Lazio, Baixa Àustria, comtat de Emđimurje, Nouvelle-Aquitaine, Région Occitanie, País Basc, Bolzano-Bozen / Tirol de Sud, comtat de Varazdin, València, Valònia, Voralberg i Wilekopolska.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram