Font: Plataforma per la Llengua

Després d’anul·lar una conferència dels presidents de la Generalitat, Quim Torra i Carles Puigdemont, el Parlament Europeu també ha decidit cancel·lar l’exposició The Catalan Language: 10 million voices. La mostra, promoguda per la Plataforma per la Llengua, havia rebut la invitació de l’eurodiputat català Ramon Tremosa, qui havia d’inaugurar-la el proper 4 de març amb la presència de Torra i Puigdemont.

En una piulada, Tremosa ha asssegurat que “avui ens han denegat el permís tot dient que “no és apropiada per la proximitat de les eleccions espanyoles”. La mostra estava prevista des de feia vuit mesos. Segons l’oficina de l’eurodiputada Catherine Bearder, membre de la mesa de l’eurocambra encarregada del servei d’exposicions, ha qualificat la mostra “d’inapropiada” considerant que cal “respectar el procés democràtic a Espanya i Catalunya i no influir en les eleccions de cap manera”.

Un cop ha trascendit el veto de l’eurocambra, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder ha denunciat que “és un nou cas de censura per part d’una institució que hauria de ser el gran baluard en defensa de la llibertat d’expressió: no ens reconeixem en aquesta forma d’entendre la Unió Europea”. Avui mateix s’ha anunciat que el proper 6 de març hi haurà una conferència sobre Catalunya d’Ortega Smith, secretari general de VOX, al Parlament Europeu, que no ha estat censurada.

Escuder remarca que “és un escàndol i una vergonya que el Parlament Europeu negui la possibilitat de parlar o simplement de promoure el coneixement sobre una llengua que parlen més de 10 milions de persones”. La mostra volia explicar què és el català i quina és la seva situació als membres de l’Eurocambra. “És una exposició fonamentalment cultural, que pretén fer conèixer la situació de la catorzena llengua més parlada d’Europa al Parlament Europeu: la censura amb l’excusa de les eleccions està totalment fora de lloc”, sentencia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram