El proper 3 de febrer Xesco Boix hauria fet 75 anys. El cantautor català va revolucionar la música a Catalunya i va popularitzar un seguit de cançons que van marcar la infantesa i l’adolescència de la dècada dels 60 i 70. Aquest diumenge, 31 de gener, la música de Xesco Boix ressonarà arreu del món amb un concert virtual a càrrec de Noè Rivas i Àngel Daban.

El concert virtual s’ha inclòs en l’espai ‘Xocolata i contes’, que promouen els Casals dels Països Catalans d’Amèrica cada quinze dies. Diumenge 31 es podrà seguir a partir de les 17 h a Catalunya, les 8 h Vancouver, 11 ha l’Equador, a les 10 h a Mèxic, a les 13 h a Argentina.

UNA FIGURA ENYORADA

Xesco Boix (1946-1984) va tenir una clara influència dels cantants nord-americans de la dècada dels seixanta. Així, el 1966 va fundar el Grup de Folk, on va adaptar les seves primeres cançons. “Xesco Boix fou pioner de l’animació infantil. Era un adult amb cor d’infant. Va ser un impulsor de la cultura i la llengua aplicant-los a l’escola catalana”, assegura a Exterior.cat, el músic Noè Rivas, qui a més ho compagina com a mestre de Secundària del Sagrat Cor de Barcelona.

“Un dels cantants que més van influir-lo va ser Pete Seeger, de qui va adaptar-ne moltes cançons de protesta”, diu Rivas. El 1971, Boix va crear el grup Ara va de bo on va posar l’accent en el públic infantil. Després va cantar en solitari tot i que va mantenir-se vinculat amb grups com El Sac i Els Cinc Dits d’una Mà. Precisament, en aquest darrer grup, Boix va coincidir amb Noè Rivas i Àngel Daban.

El músic Noè Rivas va compartir música amb Xesco Boix [Foto: cedida]

“Xesco va iniciar una manera diferent d’oferir els espectacles infantils i va crear escola. El seu estil es basava en la recerca de l’esperit crític dels infants i adolescents amb la seva habilitat comunicativa. Xesco era proper, un artesà de la música que va convertir les seves actuacions en una mena de comunió amb l’espectador. Ell va fer possible que el públic fos el protagonista. Una tendència que s’ha perdut amb els anys”, subratlla Rivas.

#XESCOBOIX75

El 3 de febrer de 2021 coincidint amb el 75è aniversari del naixement de Xesco Boix, una iniciativa popular omplirà les xarxes de música del cantautor català per recordar la seva figura. “El llegat de Xesco Boix és molt allargat. Encara hi ha moltíssims catalans que recorden la seva música”.

Boix va publicar 35 discs i 10 llibres que han estat referència per a educadors i animadors a Catalunya. “Durant tot aquest any hi haurà un seguit d’activitats per recordar Xesco Boix”, assenyala Rivas. Així, l’octubre vinent és previst un concert al Tradicionàrius de Gràcia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram