
Òscar Martí (Barcelona, 1982) és el director de l’oficina d’ACCIÓ al Regne Unit ubicada a Londres [Foto: cedida]
Has treballat en dues oficines d’ACCIÓ i en mercats molt diferents: Singapur i Londres. Què destacaries dels perfils d’empresaris en un mercat i l’altre?
La tasca de l’oficina d’ACCIÓ a Singapur agrupava 10 mercats diferents. En molts d’aquests mercats, la principal diferència sol ser la relació humana amb els potencials clients. Allà el tracte era molt més proper amb reunions més llargues i personals. Al Regne Unit, es va més per feina, amb un ritme molt trepidant. Londres és un mercat extremadament madur.
L’oficina d’ACCIÓ a Londres va obrir fa més de 30 anys. Què t’hi trobes, fa cinc anys, quan hi aterres?
Aleshores, l’oficina de Londres estava molt centrada exclusivament en la gestió de l’exportació, que encara continua sent una prioritat. Ara bé, en aquests darrers anys hem introduït nous elements on hi hem posat molt d’èmfasi com ara les inversions i la col·laboració en projectes tecnològics des de l’àmbit internacional. Al cap i a la fi, potenciant les tres potes principals de les oficines d’ACCIÓ a l’exterior: exportació, innovació i inversions. Més enllà d’això, el més rellevant va ser que poc després d’arribar va celebrar-se el referèndum del Brexit i fruit de la seva posada en marxa han canviat les regles del joc.
Què ha canviat?
Que el Regne Unit, excepcions per Irlanda del Nord, ja no forma part de la Unió Europea i el seu mercat únic. Amb el Brexit, l’exportació és més real que abans i s’ha duplicat la burocràcia. Així i tot, l’empresa catalana exportadora té les mateixes dificultats que qualsevol altra de la UE. Tot i que l’aplicació del Brexit encara és molt recent, des del resultat del referèndum hem detectat que hi ha hagut un descens destacable de les exportacions anuals. Així i tot, el Regne Unit continua sent el cinquè mercat d’exportacions per a Catalunya.
“Tot i que l’aplicació del Brexit encara és molt recent, des del resultat del referèndum hem detectat que hi ha hagut un descens destacable de les exportacions anuals”
Si no n’hi havia prou amb el Brexit, des de fa gairebé un any som en plena pandèmia. Com està afectant la Covid-19 en les exportacions catalanes al Regne Unit?
El mercat del Regne Unit està molt afectat, però la tasca exportadora continua viva. Ara, de forma virtual en lloc de presencial. Hem estat capaços d’acompanyar a les empreses catalanes a tancar acords d’exportació i que empreses britàniques accedeixin a noves oportunitats d’inversió a Catalunya. El 2020 no serà l’any més exitós, però l’activitat no s’ha aturat. Seguim invertint dedicació per posicionar les empreses catalanes arreu.
El Regne Unit és un país accessible a l’exportació?
Hi ha empresaris i emprenedors amb qui hi tenim contacte que ens diuen que en altres països es troben més còmodes a l’hora d’exportar que al Regne Unit. Té una peculiaritat: no és un mercat tan natural com ho són França o Alemanya. Culturalment i fins i tot geogràficament, des de Catalunya, el mercat del Regne Unit es veu més lluny. Per consolidar-hi l’exportació, cal fer un esforç addicional.
Quins són els principals obstacles que genera l’exportació al Regne Unit?
Els obstacles es generen pel mateix desconeixement del mercat. Les empreses no coneixen els seus competidors, el seu posicionament en el mercat o els canals de venda més òptims. Aquestes són les dificultats principals per detectar quines són les possibilitats d’èxit en aquest mercat.
Quin és el perfil d’empresa catalana que hi exporta?
L’oficina de Londres connecta les empreses catalanes a un dels mercats més consolidats i una de les economies més dinàmiques i emprenedores del món. Treballem per a empreses de tots els sectors, però les més rellevants són dels sectors de l’alimentació, els sistemes industrials, les empreses de base tecnològica i aquelles relacionades amb ciències de la vida.
“Des de l’oficina de Londres cal enfortir la branca de la innovació, consolidant la presència que tenim ara i obrir noves oportunitats per posicionar encara més les empreses catalanes en l’ecosistema britànic”
La tasca de suport i assessorament a les empreses catalanes es fa exclusivament des de l’oficina d’ACCIÓ de Londres o és compartida des de Barcelona?
La part de l’assessorament davant del Brexit és compartida. A l’inici des de l’oficina tècnica de barreres internacionals d’ACCIÓ a Barcelona s’ofereix un assessorament a les empreses de manera personalitzada on serveix perquè l’empresa posi sobre la taula tots els dubtes i suggeriments amb el suport d’assessors especialitzats. A partir d’aquí entra en acció l’oficina de Londres que som els qui trepitgem el terreny. Durant tot el procés, fem un seguiment compartit. Fins al punt que, per exemple, al moment d’explorar les oportunitats d’exportació, l’oficina d’ACCIÓ acaba tenint una funció molt similar a la d’un departament comercial de l’empresa al país.
Quina és la col·laboració que hi ha entre ACCIÓ i la delegació del Govern català a Londres?
És una relació constant i d’intercanvi d’informació que ens serveixen per complementar les accions que tenim previstes en ambdues direccions de la millor manera possible i amb una visió de país.
Quins serien els reptes en l’exportació al Regne Unit des d’una mirada empresarial catalana?
El més rellevant és consolidar la resposta al Brexit. Ara tenim un marc de treball recent que necessita un temps d’adaptació. A partir d’aquí, anirem definint quin és l’impacte real del Brexit. Hem de ser capaços d’ajudar a les empreses a donar una resposta per combatre la complexitat d’un mercat tan madur com és el del Regne Unit. Les empreses han de tenir en compte que les exportacions ja no tenen la mateixa fórmula com fa 15 anys. Des de l’oficina, a més, cal que oferim una visió més amplia per facilitar al màxim l’accés dels projectes catalans al Regne Unit. Així, cal enfortir el pes de la marca i branca de la innovació, consolidant la presència que tenim i obrir noves oportunitats per posicionar encara més les empreses catalanes en l’ecosistema britànic. És la manera en la qual ens anticiparem al futur.
Tenint en compte que sumes 5 anys a Londres i vas canviar de destinació quan vas complir 5 anys a l’oficina de Singapur, és el moment de canviar d’aires?
[Riu] El món és molt gran i mai s’ha de tancar cap porta. Ara bé, tenim molts reptes des de l’oficina de Londres i hi estic molt a gust. De moment, no tinc al cap moure’m cap a una altra ciutat.