El conseller d’Acció Exterior del Govern, Bernat Solé, en una roda de premsa [Foto: ACN / Maria Belmez]

El conseller d’Acció Exterior del Govern, Bernat Solé, ha assegurat en una entrevista aquest diumenge al rotatiu alemany Tiroler Tageszeitung que “no espero res del Tribunal Suprem. És possible que m’allunyin definitivament del càrrec, però mentre l’apel·lació estigui pendent, puc ser membre del govern”.

El gener passat, el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) va inhabilitar del càrrec de conseller a Bernat Solé per desobediència greu arran de la seva participació al referèndum de l’1-O quan aleshores era alcalde d’Agramunt. Una decisió que va impedir al conseller presentar-se a les files d’ERC i accedir, un cop més, com a parlamentari.

Dels resultats comptabilitzats a les urnes en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, les forces independentistes van consolidar la seva majoria. El conseller diu que “el govern de Madrid ha de mirar els resultats electorals a Catalunya i treure conclusions. El conflicte no s’esvaeix per si sol, no es pot ignorar permanentment”.

Per a Solé, “l’única resposta a això és un referèndum. Hem de donar als votants els partidaris i els opositors a la independència. Defensem la democràcia i acceptarem el resultat”. I rebla que “no hi ha cap pla B. Hem de treballar per convèncer la gent que una república catalana és la millor manera de garantir els seus drets i aplicar polítiques progressistes. Aquí no hi fem jocs tàctics, estem treballant per un referèndum”.

“Un govern més a l’esquerra que l’anterior”

Respecte al nou govern de la Generalitat, Solé reconeix que “hem de consensuar un govern ampli i fort, votar l’autodeterminació i aconseguir una amnistia per als nostres presos polítics i la gent a l’exili. El  missatge que han donat els ciutadans és rellevant: un govern més a l’esquerra que l’anterior. Volem liderar el govern amb Pere Aragonès en aquesta direcció”.

Malgrat la victòria del PSC a les eleccions catalanes, Solé descarta qualsevol acord amb els socialistes: “Això és impossible per a nosaltres. Volem formar un govern fort al voltant de les qüestions d’autodeterminació i amnistia. Els socialistes no estan d’acord amb nosaltres en aquests punts”.

Així i tot, el titular d’Acció Exterior remarca que “estem d’acord amb les negociacions amb tots els governs espanyols perquè creiem que cal una solució política per a aquest conflicte”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram