L’eurodiputat Jordi Solé (ERC) al Parlament Europeu, a Brussel·les [Foto: ACN / Sílvia Junyent]

Una trentena d’eurodiputats han demanat en una carta dirigida als líders de les institucions europees que la nova plataforma de participació ciutadana de la Unió Europea inclogui totes les llengües que, tot i no ser oficials a la UE, gaudeixin d’algun tipus d’estatus oficial als estats.

A la carta, els eurodiputats celebren aquesta iniciativa de la Conferència sobre el Futur d’Europa, però, creuen que la plataforma que es llançarà el 19 d’abril hauria de ser “encara més multilingüe”, ja que només estarà disponible en els 24 idiomes oficials de la UE.

L’eurodiputat Jordi Solé (ERC) ha dit que li sembla un “contrasentit” intentar incentivar la participació ciutadana amb aquesta eina digital i, alhora, “posar una barrera lingüística”.

La “diversitat real” de la UE

En declaracions a l’ACN, Solé ha defensat que si aquesta plataforma reflectís “la diversitat real” de la UE, legitimaria molt més i incentivaria la participació, però que d’entrada, la no inclusió de llengües com el català suposa “posar un fre a la participació en aquest debat”. Solé ha qualificat la no-inclusió de llengües no-oficials però en ús a la UE com una “discriminació lingüística inacceptable”.

Solé ha explicat que la plataforma acceptarà que es pugui fer alguna aportació en català o qualsevol altre idioma no-oficial, però no es posarà a disposició dels usuaris en aquests idiomes. En aquest sentit, Solé insisteix a dir que traslladaran la petició als líders europeus i als grups parlamentaris perquè la plataforma també estigui disponible en la resta de llengües d’ús.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram