Nova York dedica Sant Jordi a la cuina mediterrània [Il·lustracions: Isabelle Duverger – Laia Cabrera & Co.]

Des d’aquest dilluns 19 fins al 24 d’abril, Nova York viurà la festivitat de Sant Jordi amb una programació en línia oberta al món. Ho farà un seguit d’activitats que ha cuinat el Farragut Fund, qui des des del 2014 organitza les celebracions de Sant Jordi a la ciutat dels gratacels basades en rutes literàries i lectures a llibreries de Nova York.

La novetat d’enguany és que el festival dedica bona part de la seva proposta a donar a conèixer la dieta mediterrània i la seva literatura. Així, cada dia al migdia (12h a NYC, 18h a Barcelona) un gran xef català pararà taula: Ferran Adrià explicarà l’oli d’oliva; Fina Puigdevall i Martina Puigvert, les verdures; Mateu Casañas, la gamba; Marc-Puig Pey, les llegums; Christian Escribà, les postres; i Josep Roca, el vi.

A més, es descobrirà el Mercat de la Boqueria, amb la participació d’Amanda Laporte. El plat fort seran un seguit de converses al voltant de la literatura mediterrània centrada en la gastronomia. Així hi haurà lectures breus en anglès de clàssics catalans, com ara Eiximenis, Martorell, Alcover, Sagarra, Carner, Marçal i Abelló.

Presentacions i converses d’escriptors

La programació de Sant Jordi NYC d’enguany, festival online i gratuït, torna a comptar amb autors i traductors d’arreu: de França a Korea passant pel Brasil i Taiwan. Així és prevista la presentació en primícia d’Inseparable, una novel·la desconeguda de Simone de Beauvoir, traduïda per Sandra Smith.

Destaca una conversa amb Nika Pfeifer, l’autora de Violante, una narrativa innovadora sobre el femicidi de Violanta de Cardona situada en la Roma del s. XVI i en el temps actual; una lectura de Faraway, una novel·la sobre l’enyorança d’un taiwanès en la Xina continental; una lectura i conversa sobre la traducció de Notes from Childhood de l’escriptora argentina Norah Lange per Charlotte Whittle; una nova traducció del gran clàssic brasileny, Memòries Pòstumes de Brás Cubas, de Machado de Assis.

El mercat de la Boqueria [Il·lustracions: Isabelle Duverger – Laia Cabrera & Co.]

Entre la cinquantena d’esdeveniments també hi prendran part tres editorials: Archipelago Books, Fum d’Estampa Press, i Open Letter Books, i hi haurà una taula rodona sobre polítiques editorials amb tres editors independents: Naveen Kishore (Seagull Books), Laura Huerga (Raig Verd) i Chad Post (Open Letter).

Dissabte 24 al matí (de 10 a 12 a NYC, de 16 a 18h a Barcelona) hi ha un capítol en català dedicat a joves i infants, comissariat pel Catalan Institute of America, el casal català de Nova York.

L’any passat la pandèmia va convertir Sant Jordi NYC en una festa online. Així el portal Sant Jordi NYC va sumar 7.000 visites des de més d’una cinquantena de països durant la celebració del festival. Els anys que el festival s’ha fet de forma presencial hi ha assistit mig miler de persones pels carrers de Nova York.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram