Una imatge de la mostra ‘air/aria/aire’ [Foto: Jon Tugores/ACN]

L’exposició ‘Catalonia in Venice – air/aria/aire’, que forma part de l’Evento Collaterale de la Biennal d’Arquitectura 2021, reivindica l’aire com un bé comú amb una gran instal·lació multisensorial comissariada per l’arquitecta Olga Subirós i ideada per l’estudi 300.000 Km/s.

El projecte reflexiona entorn del tema central de la Biennal, ‘Com viurem junts?’, amb una investigació sobre l’aire i la contaminació actuals. “El que fem és un exercici de fer visible no només allò invisible sinó també el que és inadmissible”, ha remarcat, en referència a l’alta contaminació.

L’exposició presenta els resultats del treball realitzat per 300.000 Km/s per la creació de noves cartografies sobre la ciutat de Barcelona i Catalunya a partir de l’anàlisi de dades arquitectòniques, urbanístiques, atmosfèriques i de la salut.

“Nosaltres proposem crear evidència cartogràfica per entendre què està passant i on. No és una qüestió de barris sinó de carrers”, ha assegurat. Així mateix, també s’ha fet un ‘mapejat’ de l’aire amb els ciutadans i això els empodera per demanar aquest aire net. Tot això, ha afegit, també ha de servir per reclamar un nou model de ciutat.

La directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, ha destacat entre els àmbits del projecte la instal·lació audiovisual interactiva per redibuixar l’aire a la ciutat encarregada a l’equip d’arquitectes 300.000 Km/s i “la proposta musical per viure l’experiència de l’aire invisible i aparentment immaterial”.

La mostra es podrà visitar entre el 22 de maig i el 21 de novembre de 2021 i Maria Arnal i John Talabot han creat una ària inèdita que omplirà l’espai expositiu

La mostra compta amb una dotzena d’històries distribuïdes pel territori català i una sobre les Illes Balears. L’espai també inclou mulitprojeccions, una d’elles amb Barcelona com a cas d’estudi i l’altre representa el món amb diferents ‘panejats’ que marquen el grau de contaminació.

La instal·lació pren una altra dimensió, particularment sensorial, amb la participació de Maria Arnal i Oriol Riverola, àlies John Talabot, que interpreten una ària inèdita pròpia que omplirà l’espai expositiu.

Per la seva part la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha remarcat que el projecte és un concepte integrador de la cultura, i un projecte punter i amb últimes tendències, que ofereix respostes al servei de la ciutadania.

L’Institut Ramon Llull Impulsa, produeix i organitza la participació de Catalunya en els Eventi Collaterali de la Biennal de Venècia des de l’any 2009. El concurs pel comissariat d’aquest projecte va sortir el 2019, i la covid-19 ha obligat a posposar la presentació fins al 2021.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram