Laia Balcells Ventura és professora titular de Ciència Política a la Universitat de Georgetown [Foto: cedida]

La politòloga catalana Laia Balcells ha publicat el llibre ‘Rivalidad y venganza: La política de la violencia en las guerras civiles’, a càrrec de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). És la traducció al castellà de Rivalry and Revenge. The Politics of Violence during Civil War (Cambridge University Press, 2017).

El llibre és l’adaptació de la tesi doctoral de Balcells on aborda les causes de la violència contra civils, directa i indirecta. Ho fa amb una selecció de casos d’estudi amb un lloc destacat per a la guerra civil espanyola. Planteja una distinció entre violència directa i indirecta contra civils, i constata que tant la rivalitat política local com la venjança tenen un paper a l’hora d’explicar la violència.

“Escriure un llibre que té un gran component empíric sobre la guerra civil espanyol no ha estat fàcil perquè és la guerra que van viure els meus avis i els meus besavis. Un conflicte que ha marcat profundament la societat espanyola contemporània, així com la seva política”, diu Balcells.

El volum connecta la política de preguerra amb els patrons de la violència durant les guerres civils. Sosté que “la violència contra civils deriva d’un procés previ de mobilització política”, en que els enemics són percebuts com una amenaça i com a potencials promotors de la resistència armada.

El llibre de Balcells forma part de la col·lecció ‘Paz y seguridad’, publicada en castellà, es dirigeix a experts, professionals, practicants i acadèmics de l’àmbit de la pau, la seguretat i la resolució o transformació de conflictes, amb especial interès pels qui treballen a Amèrica Llatina.

Una veu catalana a Georgetown

Laia Balcells Ventura és Doctora per la Universitat de Yale (2010) i professora Titular de Ciència Política a la Universitat de Georgetown. Ha estat professora a la Universitat de Duke, investigadora Niehaus a la Universitat de Princeton i Catedràtica d’Excel·lència a la Universidad Carlos III de Madrid.

La seva investigació explora les causes i les conseqüències de la violència política i les guerres civils, la dinàmica de la violència durant els conflictes armats, el nacionalisme, i el conflicte ètnic. Ha publicat múltiples articles en revistes indexades i ha rebut diversos premis i beques d’investigació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram