Puigneró durtant la compareixença després de la votació de l’informe del Consell d’Europa [Foto: ACN / Sílvia Junyent]

El vicepresident del Govern català, Jordi Puigneró ha exigit l’alliberament “immediat” dels presos independentistes catalans i el retorn “amb seguretat” dels exiliats minuts després que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa hagi aprovat per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions l’informe que reclama l’alliberament dels empresonats per l’1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.

“Estem davant de la primera gran victòria política a l’exterior, al cor d’Europa”, ha afirmat el vicepresident del Govern des de Brussel·les. Puigneró ha qualificat l’informe de “demolidor” i ha dit que el text “deixa en ridícul els miniindults” anunciats aquest matí a Barcelona pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

“El que fa el Consell d’Europa avui és dir a Espanya que ha d’aplicar una amnistia”, ha considerat el número dos de l’executiu de Pere Aragonès. Davant d’aquesta circumstància, Puigneró ha preguntat a Sánchez “què pensa fer a partir d’ara”.

També ha opinat que l’informe és un “clatellot” a Espanya i al seu Tribunal Suprem, “que fa massa temps que fa política”. Puigneró ha posat com a exemple el fet que en els darrers dies “diferents associacions de jutges demanaven a Sánchez que impedís l’informe”.

“Hem vist com es comença prohibint poder votar i s’acaba al costat de Turquia en un informe de Drets Humans”, ha assegurat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, que ha afegit que, al seu parer, “Espanya és la Turquia occidental, un estat de dret parcial i revesible”.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha assegurat que “l’alta judicatura està arrossegant Espanya a l’aïllament internacional”. Segons Alsina, la d’avui és “una nova victòria d’Europa i una gran derrota del Tribunal Suprem i del Tribunal de Comptes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram