Seu del departament d’Acció Exterior i Govern Obert, a Barcelona [Foto: Generalitat de Catalunya]

El Govern ha reestructurat el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert a través d’un decret, segons publica aquest dimecres el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El més rellevant és el canvi de la denominació del departament: deixa de dir-se d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i passa a denominar-se Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

El departament encapçalat per la consellera Victòria Alsina també referma i enforteix el seu compromís amb la Catalunya exterior amb la creació d’una Direcció General específica. Així, el terme ‘govern obert’ inclou de manera “més integral i explícita” tots els elements que contribueixen a la qualitat democràtica d’un país (transparència, dades obertes, participació, col·laboració público-privada i rendiment de comptes) alhora que és més homologable arreu del món.

En aquest sentit, el Govern vol posar en valor “la feina feta fins ara en qualitat democràtica, amb actuacions que busquen garantir que les dades públiques siguin accessibles i reutilitzables de manera àgil, integrar el coneixement i talent de la comunitat cívica, l’acadèmica i l’empresarial alhora de fer polítiques i assegurar que la seva aplicació sigui transparent i honesta”.

Dues noves direccions generals

En la reestructuració del Departament també destaca la creació de dues noves direccions generals dins la Secretaria d’Acció Exterior del Govern: la Direcció General de la Representació Institucional del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea i la Direcció General de la Catalunya Exterior.

De la primera en depenen les delegacions del Govern a l’exterior, i de la segona el Servei de la Catalunya Exterior. Entre les seves funcions, la nova Direcció General de la Catalunya Exterior haurà de gestionar el desenvolupament de les polítiques de govern destinades als catalans i catalanes residents a l’exterior, supervisar el registre de catalans i catalanes a l’exterior i el de les comunitats catalanes a l’exterior i coordinar el suport, l’assistència i la protecció als catalans i catalanes residents a l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram