Una delegació catalana formada per parlamentàries, institucions i organitzacions socials és a Colòmbia com a mostra de la solidaritat de la societat i les institucions catalanes amb els moviments socials del país. L’estada de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia s’allargarà fins dissabte 3 de juliol.
“Hem vingut a Colòmbia a mostrar la nostra solidaritat i a denunciar les vulneracions de drets humans que s’estan perpetrant per part del Govern del país, amb desaparicions forçoses, violència masclista i LGTBIfòfica, tortures, assassinats de manifestants i dissidents, i la multiplicació de les forces paramilitars que actuen sense control”, assegura la secretària segona de la Mesa del Parlament de Catalunya i diputada de Junts, Aurora Madaula, a Exterior.cat.
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que agrupa una trentena d’entitats catalanes, dóna cobertura a les diferents trobades, en els quals es tractarà, entre altres temes, del ‘paro nacional’, les desaparicions forçades, el paramilitarisme urbà i la violència sexual en el marc de les manifestacions ciutadanes, així com de la situació de la comunitat indígena i afrodescendent.
“Els interessos del govern i les empreses amb macroprojectes extractivistes porten decades xocant frontalment amb el model de vida i de gestió del territori del campesinat, les comunitats indígenes i afrodescendents que hi viuen”, ha dit la cupaire Basha Changuerra.
Una “eina de denúncia”
Bogotà i Cali són les ciutats on les protestes han estat més nombrosos. La delegació catalana s’ha reunit amb representants del Comitè Nacional de Paro, així com amb entitats socials i defensores de drets humans, camperoles, feministes, LGTBI, indígenes, afrodescendents i de desaparició forçada.
“Les violències exercides per l’Estat colombià -i els seus successius governs- i grups d’extermini, contraposen la resistència i la dignitat de la gent, que malgrat dècades d’assassinats, desaparicions forçades, violacions, tortures, pallisses, segrests, falsos positius, exili, persecució a la llibertat d’expressió, criminalització de la protesta, indiferència de les institucions i impunitat, continua dempeus”, assegura la republicana, Maria Dantas.
Després de trepitjar el terreny, Madaula explica que amb la informació adquirida es redactarà un informe que “ha de convertir-se en una eina per a lluitar des de les diferents cambres parlamentàries en la denúncia de la repressió per part del govern colombià”. Perquè, segons Madaula, Colòmbia “necessita el desplegament dels acords de pau, signats anys enrere i que significarien un avenç en la pacificació del territori que fins ara, no s’ha donat”.
La delegació catalana també té previstes reunions amb les comissions de Pau del Senat i la Cambra, la Defensoria del Poble, l’ONU, l’alcaldia de Bogotà i de Cali, l’ambaixada espanyola i els ministeris d’Interior i Defensa.
“La qualitat democràtica de Colòmbia està més que en crisi i la comunitat internacional no pot mirar a un altre costat. Per la solidaritat entre els pobles; per la co-responsabilitat que genera les relacions econòmiques marcades per l’extractivisme i la colonialitat que existeixen amb Europa en general, l’Estat espanyol i Catalunya en particular; perquè la lluita del poble colombià és una lluita per la dignitat i per la vida de la humanitat sencera”, diu Jessica González, dels Comuns.
Àmplia representació
La delegació catalana a Colòmbia la formen la diputada al Congrés espanyol, Maria Dantas (ERC); la secretària segona de la Mesa del Parlament de Catalunya i diputada, Aurora Madaula (Junts); i les diputades al Parlament de Catalunya, Jessica González (Comuns) i Basha Changuerra (CUP).
També hi assisteixen la coordinadora de Comunicació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Grau; el director de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, a més de representants d’organitzacions socials: Jordi Campabadal (Intersindical-CSC), Ángel Crespo (Associació Catalana per la Pau) i Juan Manuel Ávila (Col·lectiu Maloka).