Foto: Logotip de CientifiCA’T

Quatre catalanes i una basca han posat en marxa CientifiCA’T, un projecte de podcasts de divulgació científica en català. “Volem reivindicar el català com a llengua per fer i explicar ciència de manera propera i rigorosa”, asseguren.

“Tot i gaudir d’un gran talent científic a Catalunya, la comunicació de ciència en català encara queda enrere, sobretot a internet i a altres plataformes de contingut digital”, subratllen. Així, CientifiCA’T pretén “contribuir a fer avançar el català com a llengua referent en la divulgació científica”.

Una de les singularitats del projecte és que s’ha cuinat lluny de Catalunya durant la pandèmia. “Hem vist que molts dels dubtes i preocupacions sobre la pandèmia, les vacunes o sobre la ciència en general, no han estat resolts per les autoritats i mitjans de comunicació per la falta de rigor científic”, expliquen.

El projecte el lideren científiques que viuen i treballen a l’estranger. L’equip de CientifiCA’T està format per Ester Gea-Mallorquí (University of Oxford, Regne Unit), Núria Coll-Bonfill (Saint Louis University, Estats Units), Bernat Navarro (Johns Hopkins, Baltimore, Estats Units), Leire Albalde-Atristain (Oregon Health and Science University, Portland, Estats Units) i el productor audiovisual i musical Guillem Maldonado.

Divulgar la ciència en format podcast

Un dels objectius és “crear un espai on la ciutadania pugui preguntar i aprofundir en entendre els nous reptes de caire científic que tenim per endavant per les properes dècades”.

A través d’un podcast -encara sense una periodicitat fixa assignada-, el projecte “tractarà temes científics d’interès general que beneficiïn a la ciutadania”. L’estrena ha estat un episodi dedicat a les variants del SARS-CoV-2. Què en sabem de la variant delta? Per què hi ha casos positius en gent que ha rebut les dues dosis de la vacuna? Arribarem a la immunitat de grup? L’equip de CientifiCA’T dona totes les respostes.

Els podcasts de CientifiCA’T es poden escoltar a través de les plataformes d’Spotify, Apple Podcast, Google Podcast o al web del projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram