La consellera Alsina amb els representats d’Adifolk [Foto: Generalitat]

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina ha presentat aquest dimecres la 49a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) al Palau de la Generalitat. El festival internacional de folklore de Catalunya, organitzat per l’associació Adifolk, se celebrarà entre el 3 i el 12 de setembre.

Durant els deu dies del festival, més de 20 poblacions d’arreu del país acolliran les jornades. L’acte inaugural se celebrarà a Calella, al Maresme, seu principal del festival, i la cloenda tindrà lloc a Montblanc, a la Conca de Barberà.

La consellera Alsina, a la presentació de les JIF al costat del president d’Adifolk, Ivan Besora, i del director del festival, Oriol Ramírez, ha explicat que “enfortir les relacions bilaterals amb la Catalunya a l’exterior és un dels eixos del nou pla de Govern de la Generalitat, i internacionalitzar la cultura catalana és una part primordial de la nostra acció exterior”.

El festival internacional de folklore de Catalunya, organitzat per l’associació Adifolk, se celebrarà entre el 3 i el 12 de setembre

Per això, ha volgut agrair “la tasca cabdal” que fa Adifolk, organitzadora de les jornades, en “la difusió de la cultura popular”, tot projectant “un intercanvi cultural i de coneixements que ve de lluny, del 1972, i esdeveniu un referent de com Catalunya és un país obert i amb mirada global”.

“Dinamitzar i internacionalitzar la cultura popular catalana i acostar les cultures d’altres llocs del món demostra que l’acció exterior no la fem tan sols des de la Generalitat, sinó que la fem tots junts com a país”, ha remarcat la consellera. “L’acció exterior catalana no s’entén sense la societat civil”, ha subratllat.

Un festival de llarg recorregut

El festival de divulgació folklòrica va néixer l’any 1972, a Barcelona, a l’Esbart Lluís Millet, amb el nom de Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), i obrava sota el lema de ‘Les danses dels pobles pel nostre poble’. Grups folklòrics vinguts d’arreu del món alternaven les seves actuacions amb les dels esbarts.

Durant els dies que les JIF viatgen per Catalunya, en la gran majoria de les poblacions se celebren altres activitats paral·leles de cultura popular, trobades entre directors i membres d’agrupacions culturals, classes magistrals impartides pels directors dels grups que ens visiten i tallers de danses, entre d’altres.

Els grups folklòrics participants a les JIF donen a conèixer la seva cultura, la música i el folklore dels seus països als habitants de les poblacions que els acullen alhora que ofereixen la possibilitat als grups de dansa autòctons de programar espectacles conjunts i en alguns casos viatjar als seus països en un intercanvi cultural.

Adifolk és una associació dedicada a la difusió del folklore que té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d’altres indrets del món, mitjançant diferents intercanvis culturals. Pertany al Comitè Internacional d’Organitzadors de Festivals Folklòrics, reconegut per la UNESCO.

Adifolk i el municipi de l’Alguer ja tenen a punt el 33è Aplec internacional de la cultura catalana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram