Foto: Museé des Abattoirs

El Museé des Abattoirs de Tolosa homenatja el psiquiatre català Francesc Tosquelles amb una exposició titulada “La Déconniatrie. Art, exil et psychiatrie autour de François Tosquelles”, coproduïda pel museu de Tolosa amb el CCCB de Barcelona, el museu Reina Sofía de Madrid i el museu americà d’art popular de Nova York.

Aquesta mostra, que pren com a punt de partida la carrera del psiquiatre català Francesc Tosquelles, evela una història poc coneguda de qui és un referent de la psiquiatria del segle XX, així com els seus vincles amb l’art brut i l’art modern.

Els antics escorxadors de Tolosa, el Abattoirs, donen la benvinguda a la primera etapa d’aquest projecte internacional, que reuneix més de 100 obres, tant d’art modern com les creades per pacients a l’hospital, a més de pel·lícules inèdites, llibres, arxius, fotografies i una secció d’art contemporani.

Després circularà el 2022 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, al Museu d’Art Modern de Tarragona i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i el 2023 a l’ American Folk Art Museum de Nova York, tots ells coproductors del projecte.

L’exposició “La Déconniatrie” és reconeguda com a projecte d’interès nacional pel Ministeri de Cultura francès i compta amb el suport econòmic de l’Institut Ramon Llull i d’Acción Cultural Española. La Col·lecció de l’Art Brut de Lausana (Suïssa) i l’IMEC també la recolzen mitjançant préstecs d’obres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram