L’interior d’un avió de l’exèrcit espanyol ple de persones que marxen de l’Afganistan [Foto: Ministeri de Defensa]

El Govern català aportarà prop de 600.000 euros per respondre a l’emergència humanitària a l’Afganistan. Ho farà a través de dos projectes: el Programa Mundial dels Aliments de l’ONU i de l’ACNUR per pal·liar el patiment de la població afganesa tant dins com fora del país.

Així ho ha anunciat la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, des de Ginebra, on es troba de viatge oficial. Les dues intervencions estan finançades per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat.

L’aportació al Programa Mundial dels Aliments de l’ONU serà de 290.000 euros i oferirà serveis de nutrició de primera necessitat per abordar la malnutrició aguda i moderada de nens i nenes, i de dones embarassades i lactants.

A través de l’ACNUR, l’altra aportació catalana de 290.000 euros, es contribuirà a atendre les necessitats de protecció de persones que s’han vist obligades a sortir del país, de les quals un 60% són nens i nenes. Així s’oferirà refugi segur i articles no alimentaris d’emergència a aquesta població en situació de gran vulnerabilitat.

Participar de les solucions als reptes globals

A Ginebra, la titular d’Acció Exterior manté diverses reunions en àmbits prioritaris per al Govern, com ara la cooperació al desenvolupament. “L’objectiu és seguir reforçant les polítiques en l’àmbit de la cooperació”, ja que, segons Alsina, “aquest és un Govern que vol participar de les solucions als reptes globals i materialitzar la nostra actuació amb col·laboracions i aportacions a entitats i agències de l’ONU”.

“La voluntat amb aquestes ajudes és reafirmar el nostre compromís sempre en la mesura de les nostres possibilitats i posar el nostre gra de sorra en la resolució d’una catàstrofe humanitària que ens preocupa molt”, ha subratllat.

La consellera també ha recordat la voluntat de Catalunya d’acollir persones refugiades afganeses. Per a Alsina, Catalunya “ha mostrat tenir la capacitat i les xarxes necessàries per fer-ho”. La situació humanitària a l’Afganistan s’ha vist agreujada amb la retirada de les tropes internacionals i el retorn dels talibans al poder des de l’estiu passat.

El Govern vol accelerar la resposta a les persones afganeses que sol·liciten asil
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram