La consellera Victòria Alsina, en la seva intervenció a Ginebra [Foto: Acció Exterior]

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha afirmat aquest vespre des de Ginebra que Suïssa “s’ha situat sempre al costat de la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals”, acollint els qui durant la dictadura franquista van trobar “refugi” al país helvètic i, ara, fent el mateix amb “Marta Rovira i Anna Gabriel i negant-se a entrar en la persecució judicial espanyola”.

“En nom del Govern de Catalunya, gràcies per ser-hi llavors i gràcies per ser-hi ara”, ha dit la consellera en l’acte de commemoració del 50è aniversari del discurs de Pau Casals a les Nacions Unides que ha organitzat la Delegació del Govern a Suïssa amb un concert homenatge al Théâtre Les Salons a càrrec del Quartet Casals.

Durant la seva intervenció abans del concert commemoratiu, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha destacat que Pau Casals “no només va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX, reconegut internacionalment com un dels millors intèrprets del seu temps, sinó, sobretot, un dels catalans més universals de la història i un dels més compromesos”.

“Admirem la brillantor d’aquest geni talentós i el seu compromís amb la llibertat i la democràcia, encarna Catalunya en la seva màxima expressió”, ha remarcat.

El delegat a Suïssa Gabriel Boichat ha remarcat que el discurs que Pau Casals va pronunciar el 1971 a les Nacions Unides “va representar per als catalans un dels moments més importants de la nostra història recent”

La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha recordat el seu exili forçós a França, una història, ha dit, que “malauradament és la de molts catalans, que han vist com se’ls prenien les llibertats, com es perseguia la identitat catalana i com es prohibia parlar, estudiar i viure en català”.

El delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, durant la seva intervenció [Foto: Acció Exterior]

Alsina no ha volgut acabar el seu discurs sense recordar les paraules de Pau Casals: “No n’hi ha prou amb viure, cal prendre partit”. I tot agafant-li el testimoni, ha assegurat que “el Govern de Catalunya està preparat per jugar el seu paper i contribuir per compte propi als reptes globals dels nostres dies”.

De la seva banda, el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, ha remarcat que el discurs que Pau Casals va pronunciar el 1971 a les Nacions Unides “va representar per als catalans un dels moments més importants de la nostra història recent”. A l’acte han assistit també el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens.

Recordant Pau Casals

El concert homenatge al Théâtre Les Salons de Ginebra s’emmarca dins dels actes de commemoració del 50è aniversari del discurs de Pau Casals davant l’Assemblea General de les Nacions Unides, després d’estrenar l’Himne per a les Nacions Unides i de ser condecorat amb la Medalla de la Pau.

L’acte, organitzat per la Delegació del Govern a Suïssa, ha comptat amb l’assistència de personalitats del món polític suís, ambaixadors i representants del cos diplomàtic, membres d’organismes internacionals amb seu a Ginebra, membres del món acadèmic i de la societat civil, així com de la comunitat catalana a Suïssa.

La consellera Alsina trasllada a l'ACNUR el compromís del govern amb la defensa dels drets humans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram