La consellera Alsina, a l’exterior de l’edifici del departament d’Acció Exterior i Govern Obert [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Victòria Alsina és la consellera d’Acció Exterior i Govern obert de la Generalitat. Avui reproduïm la tercera i última entrega de l’entrevista realitzada la setmana passada des de la seu del departament a Barcelona. Alsina aborda el conflicte polític amb l’Estat espanyol i el seu paper amb els diferents actors internacionals a l’hora d’exposar la situació catalana al món. Parla de repressió, de la mesa de negociació i del retorn dels exiliats.

Com a consellera d’Acció Exterior ja ha fet diversos viatges oficials a l’estranger. El viatge a l’Alguer va ser el més mediàtic per la detenció del president Puigdemont. Què va suposar que sortís, un cop més, en llibertat?
Érem a Roma quan vam saber de la detenció del president Puigdemont. En aquest sentit, l’alliberament immediat per part de la justícia italiana és una altra victòria que s’acumula a les victòries jurídiques a Alemanya i Bèlgica. Unes victòries que venen a dir que en els països on el sistema judicial és independent i se segueix el rule of law el president Puigdemont és lliure i pot viatjar-hi i fer la seva activitat com a europarlamentari. I això constata un cop més l’anomalia que representa el nivell de politització de la justícia espanyola.

A Suïssa va visitar els alts comissionats de l’ONU pels drets humans i va denunciar que la repressió a l’estat no s’atura, la solució al conflicte ha d’arribar des d’Europa o des de Madrid?
Hauria d’arribar des de Madrid, però sembla que arribarà des d’Europa. Nosaltres creiem que és molt important que els actors internacionals que treballen en l’ecosistema i la xarxa de defensa de drets humans i polítics estiguin assabentats de les vulneracions que es produeixen des de la part política i des de la part judicial. Aleshores, fer la denúncia, l’explicació, i que el govern català pugui donar la seva veu de manera directa és molt rellevant. Els expliquem la situació i sempre trobem molt interès en què ho coneguin, i que aquells que ja segueixen el cas tinguin l’actualitat del moment que estem vivint i on segueix havent-hi vulneració de drets fonamentals.

“El govern s’ha compromès a asseure’s [en la mesa de negociació], tot i que és una mesa que no significa la fi del conflicte”

Va viure l’1 d’octubre als Estats Units com a delegada del Govern. Ara com a consellera, que està començant a viatjar, com mira el món Catalunya des d’aquella data?
Tot el món va mirar Catalunya l’1-O. Un tret distintiu d’aquell dia, per a molta gent que no coneixia bé Catalunya o el moviment independentista, la va mirar i va veure que això va de debò, i també va veure la reacció de l’estat espanyol. Catalunya genera interès, però detecto diferents graus de coneixement en funció de la vinculació i la proximitat amb Europa. A l’estranger, sempre detecto interès i ganes de construir relacions i contactes amb Catalunya.

Aquesta és part de la seva feina: explicar Catalunya al món.
La realitat catalana és molt complexa i és important actualitzar les persones. Ha d’haver-hi una tasca -la que fem nosaltres des del departament- perquè la realitat catalana no se silenciï: el conflicte polític segueix i que cal una solució política mentre la repressió i la politització de la justícia espanyola no s’aturen, com ho demostra el Tribunal de Comptes contra l’acció exterior de Catalunya. Així i tot, també m’agrada compartir victòries polítiques.

La consellera Alsina, al seu despatx [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Quines?
Una de les victòries polítiques que hem tingut en els darrers mesos i que són les recomanacions que es van aprovar a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa amb una majoria molt àmplia de totes les famílies polítiques, un 85% de la família socialista europea va aprovar aquestes recomanacions, mentre que el PSOE no va fer-ho. Aquestes recomanacions prediquen una amnistia de facto, perquè parlen de la situació dels indults, de la solució per a l’exili, de la necessitat de buscar una solució política a un conflicte polític. Per a mi, parlen d’amnistia i d’autodeterminació, els dos elements distintiu que el govern català sempre ha posat sobre la taula des del principi.

“Ha d’haver-hi una tasca perquè la realitat catalana no se silenciï: el conflicte polític segueix i cal una solució política mentre la repressió i la politització de la justícia espanyola no s’aturen”

Se sent optimista amb la mesa de negociació?
El govern s’ha compromès a asseure’s, tot i que és una mesa que no significa la fi del conflicte. En aquest sentit, m’agrada posar un exemple: el conseller Torrent va anar, el mateix dia, a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver deixat fer un debat al Parlament de Catalunya sobre el dret a l’autodeterminació i a la tarda s’asseia a la mesa de negociació. La repressió continua en paral·lel a aquesta mesa. El conflicte no està resolt, és polític, la repressió continua i els actors han de tenir-ho en compte.

I amb el retorn dels exiliats?
És una recomanació del Consell d’Europa i la voluntat de la gran majoria de catalans i particularment de la meva. En la resolució del conflicte polític amb Espanya, els èxits vindran d’Europa, i no pas de Madrid.

Darrerament va aprovar els càrrecs de lideratge de l’assemblea de representants del Consell per la República. Quin pes hauria de tenir aquest òrgan?
En la mesura que hi hagi objectius compartits, que n’hi ha, hem de sumar forces. Catalunya té actors institucionals, que venen de societat civil i la nostra acció exterior no s’entén sense el paper de la societat civil. Forma part d’un conjunt i el món, com més coordinats anem, més ens miraran.

Victòria Alsina: "Impulsarem la marca ‘Catalunya Exterior’ per donar veu i serveis als catalans residents a l’estranger"
Victòria Alsina: "El pressupost del departament té un missatge clar: no només no ens espantem, sinó que fem créixer l’acció exterior"
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram