Barcelona ha estat reconeguda per la seva accessibilitat universal amb els premis internacionals Access City Award de la Comissió Europea, el guardó europeu més important en l’àmbit i on ha quedat tercera, i el Zero Project, que ha premiat l’accessibilitat dels nous trens de TMB.
El regidor d’Infància, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha defensat que Barcelona fa molts anys que treballa per ser una ciutat inclusiva i accessible. Ha remarcat que és una de les capitals mundials de l’accessibilitat i que la concessió d’aquests premis és motiu de celebració, tot i que “hi ha feina”, perquè el repte de la plena accessibilitat universal no està assolit.
L’Access City Award és un premi per a les ciutats més accessibles d’Europa. Són elegibles totes les ciutats de la Unió Europea amb una població de més de 50.000 habitants.
En aquesta edició, Barcelona, Hèlsinki, Lovaina, Ciutat de Luxemburg, Palma i Porto estaven preseleccionades d’entre més de 40 candidatures. A més de Barcelona, les ciutats de Luxemburg i Hèlsinki han quedat en primer i segon lloc, respectivament, mentre que Palma ha aconseguit un Premi especial per la millora de l’accessibilitat dels entorns físics.
D’altra banda, el Zero Project 2022 ha reconegut un total de 76 pràctiques i polítiques innovadores de 35 països. De les 381 nominacions procedents de 86 països, 160 van ser preseleccionades i analitzades sota els tres criteris principals d’innovació, impacte i escalabilitat.
Amb una participació de més de 2.000 vots, l’organització va seleccionar els 76 premiats amb pràctiques i polítiques innovadores procedents de tots els sectors de la societat, d’entre els quals hi ha el reconeixement a l’accessibilitat dels nous trens de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).