La Fundació La Caixa i la Fundação Calouste Gulbenkian, amb el suport del Centro de Investigação em Saúde da Manhiça-Moçambique i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han contribuït a millorar la qualitat de la gestió i la coordinació de les recerques que es duen a terme en països africans lusòfons (PALOP).
Aquesta acció s’inclou en el programa de suport a institucions de recerca en salut a l’Àfrica, on s’han format 46 investigadors i gestors d’institucions de recerca, públiques o privades, en l’àrea de salut, en concret directors científics, coordinadors i gestors de programes de països africans lusòfons.
També s’han seleccionat tres projectes focalitzats en les àrees de microbioma, càncer i Covid-19, liderats per investigadors d’Angola, Cap Verd i Moçambic i amb una durada d’entre dos i tres anys. Els projectes seleccionats són el d’infeccions per helmints i malalties al·lèrgiques respiratòries. Una malaltia tropical desatesa influeix en una malaltia no transmissible?; Epidemiologia i característiques de la infecció per SARS-CoV-2 entre els nens i les seves llars a Moçambic i la Caracterització clínic-patològica del càncer als països PALOP”.
Els projectes han estat desenvolupats per l’Institut Nacional d’Investigacions en Salut, a través del Centre d’Investigacions en Salut d’Angola, l’Institut Nacional de Salut de Moçambic i la Universitat de Cap Verd, respectivament.