Krystyna Schreiber, delegada govern de la Generalitat a Europa Central [Foto: TVC]

Krystyna Schreiber, delegada govern de la Generalitat a Europa Central, i Eric Hauck, delegat als Balcans, han assegurat, en una entrevista al programa ‘Més 324’ de TVC que “Catalunya ha tornat a demostrar la seva gran capacitat solidària”. Les dues delegacions catalanes més properes a Ucraïna s’han convertit en una eina estratègica en la resposta humanitària de l’executiu d’Aragonès.

Des de Viena, seu del govern de la Generalitat a Europa Central, Schreiber ha subratllat que “hem ajudat els catalans que van quedar atrapats a Ucraïna” fruit de la gestió des de les delegacions. “Són petites, però som àgils, eficaços, trepitgem el terreny i tenim xarxa”. La delegació abraça Polònia, la República Txeca, Hongria o Romania, països és per on arriben catalans i refugiats.

“Si el conflicte militar acaba consolidant-se, caldrà mantenir empoderada la societat ucraïnesa”, reconeix la delegada Schreiber

Així i tot, Schreiber ha aplaudit la solidaritat de Catalunya en la primera fase d’ajuda humanitària en aquests primers quinze dies de conflicte obert, però ha alertat que la solidaritat que necessita el poble ucraïnès “va molt més enllà”: “si el conflicte militar acaba consolidant-se, hi haurà exili cultural i intel·lectual i caldrà mantenir empoderada la societat ucraïnesa, que lluitarà per la seva supervivència. I en això Catalunya té molta experiència”.

En aquest sentit, Hauck ha recordat el paper que juguen les delegacions. “La informació que recollim a les delegacions té un gran valor per planificar les accions humanitàries”, diu el delegat. I ha afegit que “en un conflicte que genera tanta angoixa com aquest, tenir una veu que t’entengui és important per mantenir la calma”.

Dos testimonis d’un conflicte bèl·lic

Schreiber va néixer a Dresden i quan tenia 13 anys a la seva ciutat hi havia un antic espia soviètic anomenat Vladimir Putin. La delegada va explicar que “Putin sempre ha reconegut que els millors anys de la seva vida van ser a Dresden. Llàstima que no va quedar-s’hi, perquè ens hauria estalviat molts maldecaps a tots”.

Eric Hauck, delegat del Govern de la Generalitat als Balcans [Foto: TVC]

En els records d’infantesa, Schreiber -que tenia 11 anys quan va caure el mur de Berlín- assenyala que “els països del bloc soviètic sabem perquè estan lluitant Ucraïna, que és per a la seva llibertat”. A Putin -a qui considera “un criminal de guerra”- creu que “té tota la població controlada, i viu en una cambra en la qual només se sent així mateix”.

“La informació que recollim a les delegacions té un gran valor per planificar les accions humanitàries”, subratlla Hauck

Eric Hauk (Saarland, Alemanya, 1968) va viure in situ la guerra dels Balcans com a periodista. Fent-ne una comparació amb el setge que viu Ucraïna, el delegat ha dit que “és una dimensió diferent, però hi ha moltes guerres que les estratègies militars tenen una semblança”. Així i tot, Hauk creu que “la guerra llampec que volia fer Putin no li ha funcionat, anem cap a un escenari semblant a la dels Balcans en l’intent de posar setge a les ciutats més importants”.

Una de les novetats d’aquesta crisi entre Rússia i Ucraïna, segons Hauck és el “fracàs” de la diplomàcia tradicional. “El que coneixíem com a diplomàcies com a diplomàcies públiques, la que fan més les empreses, estan fent més mal a Putin que no pas els mateixos estats”.

Els delegats del govern de la Generalitat són a Barcelona en una setmana on s’ha presentat el nou desplegament de les delegacions del Govern a l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram