Font: Delegació Govern USA

Estats Units és el país de les oportunitats. Victòria Alsina (Barcelona, 1983) va creuar l’Atlàntic per fer les Amèriques per viure a Boston fa cinc anys per exercir com a professora i investigadora a la Harvard University i a la New York University. Gracienca de cap a peus, Alsina és doctora en Ciències Polítiques i Socials i és especialista en els àmbits de la reforma del sector públic, la col·laboració público-privada i la regeneració democràtica. Des del novembre passat, viu a Washington DC com a delegada del Govern català als Estats Units i Canadà.

Abans d’aterrar a Nova York, Alsina es va forjar en el sector públic i privat a Catalunya. Primer, al departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i, després, a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals i a SIGMA-OECD. Als inicis de la seva carrera professional va treballar a l’Argentina i Xile en l’àmbit de la cooperació. “Sóc una persona molt internacionalitzada. La feina m’ha permès viatjar moltíssim i això m’ha enriquit en tots els vessants”, explica Alsina a Exterior.cat.

Després de gairebé una dècada amb Andrew Davis al capdavant de la delegació catalana, Alsina s’ha convertit en la referència del Govern a a l’Amèrica del Nord. El seu bagatge universitari l’ha permès tenir una relació directa i fluïda i un coneixement de primera mà amb la realitat nord-americana. “Hem d’establir relacions bilaterals estables en els àmbits del coneixement i ser capaços de detectar aquestes relacions de manera transversal”, reconeix. Per a fer-ho, la delegada creu que “hem d’anar més enllà i que la relació tingui més continuïtat, que els projectes catalans acabin insertant-se de manera estructural en les institucions culturals i acadèmiques nord-americanes”. En aquest sentit, Alsina assegura que “la delegació ha de ser una incubadora de projectes als Estats Units perquè disposem d’un valor afegit molt potent. Més enllà de la Catalan Way, hem d’explicar aquest distintiu que ens fa grans com a país”.

EL CONTRAPUNT DEL CAC

A més de la delegació del Govern, Catalunya compta amb un altre ens de representació als Estats Units de caire privat: Catalonia American Council (CAC). Una entitat sense ànim de lucre, definida com a “independent i no partidista”, finançada amb donacions privades i amb seu a la capital: Washington DC. El CAC està dirigit per Andrew Davis, qui gairebé 10 anys havia estat el delegat del govern català a l’Amèrica del Nord i cessat pel 155. A Davis l’acompanyen advocats i empresaris de Nova York i de Silicon Valley, tots nord-americans amb interessos i afectes a Catalunya. És el cas d’Anselm Bossacoma, exdirector de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Silicon Valley, que exerceix de director d’empresa i innovació.

Estats Units i Canadà són un espai estratègic de la tasca internacionalitzadora de Catalunya. “El que passa aquí marca tendència arreu del món i és una pressió afegida que tenim des de la nostra delegació”, admet Alsina. En el full de ruta de la delegació catalana als Estats Units hi ha tres línies a seguir: suport en la tasca dels departaments de la Generalitat “per identificar bé les relacions bilaterals”, enfortir la relació amb els agents rellevants de l’Amèrica del Nord i explicar el projecte polític català.

Alsina considera que “des de la delegació confeccionarem una xarxa d’actors catalans i americans que ens ajudaran a detectar les possiiblitats en tots els àmbits d’actuació amb l’objectiu d’oferir a Catalunya un mapa d’oportunitats reals”. La delegada afegeix que “és bo fer actes perquè la gent conegui qui som, però la majoria tenen data de caducitat. Si la inversió i els recursos en aquests actes els fem de bracet de les institucions americanes, l’impacte serà molt més gran. I aquesta serà una prioriat”.

L’estratègia que s’ha fixat la delegació a l’Amèrica del Nord es farà a través d’un pla d’acció que passa, també, per “comptar amb els catalans que viuen i treballen als Estats Units, que generalment són persones amb una formació alta i que acaben sent molt bons ambaixadors de Catalunya”, admet la delegada. Respecte al paper que juguen les entitats i comunitats catalanes a l’Amèrica del Nord, Alsina s’ha compromès a “conèixer-les i a promoure les seves activitats perquè n’hi ha de molt diverses”.

La tercera línia d’acció és explicar la situació social i política de Catalunya. Alsina diu que “la pregunta que més cops em fan els meus col·legues americans és si la independència és viable per a Catalunya. El pragmatisme americà és inevitable”. Un dels trets que avalen el camí polític català entre les elits governamentals nordamericanes és Barcelona “que ens posiciona en l’univers americà com a ciutat pròspera, moderna i de referència mundial com a capital de Catalunya”. Les darreres visites dels presidents Puigdemont i Torra als Estats Units van tenir una bona acollida entre els congressites. Però la distància respecte a la Casa Blanca encara és molt gran.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram