“Soc de Badalona, he crescut i conviscut sempre amb el mar. Al llarg dels anys, he vist com les platges, els ports i les aigües precioses que una vegada estimava tant es van deteriorar lentament, són víctimes dels efectes de l’escalfament global i de les nostres societats en ràpid creixement. Així és com sorgeix la iniciativa de caminar 100 kilòmetres”, assegura.
Giralt és investigadora en tendències de disseny, materials i color i actualment exerceix com a directora de disseny de l’agència FranklinTill, amb seu a Londres. Després d’estudiar disseny de moda a ESDi Sabadell, va fer el salt a Amsterdam on durant dos anys va treballar en una agència com a dissenyadora d’estampats.
Consciència mediambiental
“Treballant en el sector de la moda vaig adonar-me de com es desaprofiten molts recursos materials. Això em va remoure la meva consciència i, per això, vaig voler reconduir la meva carrera professional”, confessa. A Londres ha trobat l’agència que la fa doblement feliç: “a través de la investigació de materials i disseny obtenim estratègies d’innovació sostenibles, perquè són fonamentals per a un futur millor”, explica.
La consciència pel medi ambient li ve de lluny. “A casa sempre se n’ha parlat, quan jo era petita”, recorda. Forjada a l’escola familiar -el Col·legi Badalonès, la seva mare (Ani Dunjó) és l’actual directora-, Giralt recorda que “des de l’escola havíem fet campanyes de neteja de la platja de Badalona”. Un cop superada la trentena, la dissenyadora badalonina intenta donar exemple en el seu dia a dia. “Vaig en bici a tot arreu, intento no agafar avions i viatjar en tren… No sé si es pot tenir una vida cent per cent sostenible, però ho intento”, rebla.
D’Eastbourne a Arundel
La costa de Brighton és una de les més llamineres d’Anglaterra. Cada estiu s’hi congreguen 8 milions de turistes. El trajecte que recorrerà Giralt serà d’Eastbourne a Arundel, amb parada a Brighton. 55 kilòmetres el primer dia, i 45 més l’endemà. “A Londres hi ha molta tradició de córrer maratons, també per finalitats solidàries. Fa anys em vaig fer mal al genoll i ho hauré de fer a peu”, afegeix. No ho farà sola, l’acompanyarà Pauline Roques, una amiga francesa que va conèixer estudiant un màster de materials futurs a Central Saint Martins.
Més enllà de recórrer 100 kilòmetres a peu, la iniciativa de Giralt té un component solidari que farà a través de JustOneOcean, una onegé compromesa a preservar l’oceà per a les generacions futures mitjançant la ciència, l’educació i la comunicació. “Tenia ganes d’apropar-me a associacions que treballin per finalitats socials i de sostenibilitat”, diu.
Des que va anunciar la iniciativa de recaptar fons pels oceans ja ha superat la xifra fixada inicialment de 700 euros. “Ara, m’agradaria doblar-la!”, diu. Per això convida a tothom a participar-hi perquè “tota la recaptació anirà íntegrament a la protecció dels oceans”, subratlla. D’aquí a unes setmanes, Giralt tornarà a reconciliar-se amb el mar. “Serà una bona oportunitat perquè des que visc a Londres he perdut el contacte amb el mar”, admet. “Tot i el cansament acumulat durant 48 hores, estem convençudes que l’acabarem”, pronostica.