Laura Foraster és la secretària general de Diplocat [Foto: Diplocat]

Laura Foraster i Lloret (Barcelona, 1976) és la secretària general de Diplocat, un consorci publicoprivat que, des de fa més d’una dècada, treballa per donar a conèixer els valors i actius de Catalunya entre l’opinió pública internacional. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la UPF i en Humanitats per la UOC i té un màster en Estudis Europeus cursat a la KU Leuven. Va treballar a Brussel·les, desenvolupant diferents tasques a la Comissió Europea, al Comitè de les Regions, a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i al Parlament Europeu. Abans d’incorporar-se a Diplocat havia exercit com a cap de Gabinet del conseller de Comerç, Turisme i Consum (2003-2006) i d’Innovació, Universitats i Empresa (2006- 2010). A Exterior.cat, Foraster avança les novetats del nou pla estratègic i de treball de Diplocat.

Què ha suposat per Diplocat un nou relleu al capdavant del departament d’Acció Exterior?
Al llarg dels anys hem tingut una relació excel·lent amb els equips i les persones que han liderat els departaments d’Acció Exterior, fins i tot, quan el consorci depenia de Presidència, també. Des Diplocat hi ha la mateixa bona entesa, confiança i col·laboració amb la consellera Serret. No hi ha ruptura, tenint en compte que Pere Aragonès continua sent el president de Diplocat abans i després de la sortida de Junts del Govern.

Quin ha estat el primer contacte de la consellera Serret amb l’equip de Diplocat?
Fa un parell de setmanes va visitar-nos a les instal·lacions de Diplocat per conèixer l’equip i el projecte, que s’hi sumen 37 entitats associades més. Entenem que hi ha continuïtat en el projecte.

L’estiu passat l’aleshores consellera Victòria Alsina va anunciar el rellançament de Diplocat. Aquest projecte es posarà en marxa?
Sí, va endavant, està en procés de tramitació. Aquest projecte va lligat a una reforma estatutària de Diplocat. És un tràmit administratiu i jurídic de compliment obligat per adaptar-se a la normativa vigent. Aquest tràmit té un punt de complexitat, ja que ha de ser aprovat per les 38 entitats consorciades de Diplocat, cosa que alenteix el procés.

Una de les novetats previstes en aquest rellançament és el canvi de nom del consorci.
La denominació s’ha d’actualitzar perquè el nom actual, que possiblement no coneix ningú, és llarguíssim. El nom és Patronat Catalunya Món – Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM – DIPLOCAT), que al final tothom va adoptar el nom de Diplocat. Calia trobar un nom atractiu i, sí, DIPLOCAT passarà a dir-se Catalunya Internacional.

A partir de quina data és previst que el canvi de nomenclatura?
Hi estem treballant i no ho aturem. Així i tot, no ens hem posat cap data en el calendari perquè és un procediment complex, però esperem que sigui durant el 2023.

“Calia trobar un nom atractiu i, sí, Diplocat passarà a dir-se Catalunya Internacional”

Quin és el valor per excel·lència de Diplocat?
La transversalitat i la pluralitat de les entitats publicoprivades que constitueixen el consorci, que reben un acompanyament en la seva presència internacional. Des de Diplocat reforcem el lema de diàleg internacional: Connectem, projectem i capacitem. I des d’aquí, prenem nota dels debats globals al món amb l’objectiu de poder contribuir-hi des de l’expertesa catalana.

El ple ordinari de Diplocat s’ha fixat pel pròxim 13 de desembre. És previst que s’aprovi el pla estratègic (2023-2026) i el pla de treball (2023). Com s’ha elaborat el nou pla estratègic de Diplocat?
És un pla que no s’ha fet des de zero, s’ha elaborat amb tots als actius vàlids del consorci, és a dir, conjuntament amb totes les entitats que en formen part. La revisió del pla estratègic l’hem feta amb l’experiència dels darrers quatre anys quan es va reactivar Diplocat. En el procés d’elaboració, hem aplegat les entitats per àrees de treball similars: des del món local, passant pel món empresarial, social i sindical, fins al món acadèmic i científic.

Foto: Diplocat

Quines novetats presenta el nou pla estratègic?
En la visió de Diplocat, hem incorporat els principis impulsats des del mateix Govern: fer de Catalunya un referent fiable, compromès i rigorós en l’àmbit internacional. Creiem que Diplocat hi pot contribuir enormement.

I el pla de treball pel 2023?
Per l’any vinent, hi ha un seguit d’actuacions que es mantenen com ara estudis, jornades i cicles de conferències. A més, hi ha activitats consagrades que tindran continuïtat com ‘Book and Roses’ (festivitat de Sant Jordi a l’estranger), el programa de visitants internacionals, el programa de beques d’estudiants a l’estranger i l’intercanvi de bones pràctiques tant a Catalunya com a l’exterior. Una de les novetats serà la posada en marxa d’una campanya de vídeos de promoció de Catalunya.

“Prenem nota dels debats globals al món amb l’objectiu de poder contribuir-hi des de l’expertesa catalana”

Una de les actuacions més celebrades pel 2023 serà el programa de beques d’estudiants a l’estranger, que l’any vinent serà la 40a edició. Des de 1982, s’hi ha sumat 400 estudiants.
Així és. Amb motiu de la 40a edició, farem festa grossa! Actualment, oferim 8 beques, que tenen com a finalitat formar personal especialitzat en qüestions relatives a les relacions internacionals, que en el futur puguin contribuir a la projecció internacional de Catalunya. La dotació de cada beca és de 26.000 euros i, possiblement, es farà una revisió a l’alça per l’increment del preu dels màsters a l’estranger.

En el procés de cocció d’aquests nous plans estratègic i de treball, l’ombra del 155 i de la posterior repressió els ha condicionat?
No, en cap moment. En el procés d’elaboració ens ha inspirat la bona feina feta amb totes les entitats que en formen part i de bracet del departament d’Acció Exterior i Unió Europea.

Quin paper juguen els integrants del Consell Consultiu de Diplocat en l’elaboració d’aquests plans?
Des de la seva expertesa, els membres del Consell Consultiu fan recomanacions. Fins ara no s’ha fet cap activitat implicant-los de ple, i per això, és una de les actuacions previstes en el pla de treball de l’any vinent.

Des de Diplocat com perceben la mirada internacional que es projecta des de Catalunya?
Detectem la necessitat d’estar permanentment connectats. Són moltes les entitats que ens consulten per tenir coneixement internacional del seu àmbit d’actuació i com podrien tenir-hi incidència.

I quina és la imatge i la percepció que avui té el món de Catalunya en el postprocés?
En els pròxims dies rebrem les dades d’una enquesta sobre opinió pública sobre com el món veu Catalunya dels anys 2021 i 2022, i també un monitoratge dels mitjans de comunicació. A més, s’hi sumarà un informe al detall de la presència de Catalunya a les xarxes socials durant el 2022. Per tant, fins a principis de l’any vinent podré respondre’t amb molta més exactitud.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram