El president Aragonès s’ha reunit amb la delegació d’eurodiputats que investiga l’ús de Pegasus [Foto: Govern]

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat que “l’estat espanyol ha desemparat les víctimes” de l’espionatge amb Pegasus en el que ha qualificat com “un altre episodi de guerra bruta contra els que defensem la independència de Catalunya”. “Un estat democràtic no espia a la ciutadania ni als moviments polítics democràtics”, ha assegurat el cap de l’Executiu en la reunió que ha mantingut a Madrid amb la delegació d’eurodiputats que investiga l’ús del programa espia de vigilància Pegasus i altres programes equivalents.

Aragonès hi ha assistit juntament amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, en qualitat de víctimes d’espionatge per explicar el seu cas als nou europarlamentaris, encapçalats pel president de la comissió d’investigació, Jeroen Lenaers.

“Que avui compareguem davant la comissió d’investigació del Parlament Europeu i no ho fem davant d’una comissió del Congrés i del Senat és una mostra de com l’estat espanyol ha desemparat els responsables polítics als quals se’ns ha vulnerat la nostra intimitat pel simple fet de defensar la independència de Catalunya”, ha dit en declaracions als mitjans abans d’entrar a la reunió.

El cap de l’Executiu català ha exigit que “es faci justícia” i es “donin explicacions”

Durant la seva compareixença, el president ha lamentat que encara avui “no hi ha hagut una resposta clara per part de les institucions de l’Estat de per què, ni tan sols hi ha hagut un oferiment d’empara” davant les queixes dels afectats.

“Alguns creuen que la defensa de la unitat d’Espanya està per sobre dels drets fonamentals i, per nosaltres, els drets fonamentals sempre estan per davant de qualsevol projecte polític”, ha afegit. En aquest sentit, Aragonès ha denunciat davant els eurodiputats que l’Estat espanyol ha actuat “negant l’evidència” i ha demanat que “doni les explicacions que encara no ha donat”. “No s’han assumit responsabilitats i encara queden moltes preguntes per respondre”, ha remarcat.

Per aquest motiu, Aragonès ha insistit que no n’hi ha prou amb la dimissió del responsable del CNI i ha exigit que “es faci justícia”. “Perquè si aquest escàndol queda impune els dubtes sobre la fràgil qualitat democràtica de l’Estat espanyol no pararan de créixer”, ha reblat. I, si no s’arriba al fons de tot l’espionatge, “no tinc la seguretat que no estigui encara sent espiat”.

Aragonès, entre Serret i Maragall, durant la seva intervenció [Foto: Govern]

Al seu torn, la consellera Meritxell Serret ha subratllat la dimensió transfronterera del seu cas: va ser espiada quan era resident belga i disposava d’un telèfon belga, i quan exercia de delegada del Govern davant la Unió Europea i es relacionava amb l’entorn de la bombolla europea. Serret ha insistit que “no és un cas català ni espanyol, és un cas europeu”.

Finalment, el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall ha reclamat “tenir justícia” i garanties que l’espionatge no es torni a repetir. “El silenci clamorós (del govern espanyol) és la major evidència del caràcter polític (de l’espionatge)”, ha reivindicat. A més, el candidat a l’alcaldia de Barcelona ha assenyalat que tampoc té cap garantia que ara mateix no estigui sent espiat.

Trobada amb víctimes
Aragonès, Serret i Maragall s’han reunit amb la delegació d’eurodiputats com a representants de les víctimes de l’espionatge a l’independentisme. La trobada ha estat marcada per la polèmica perquè Junts ha retret a ERC que les tres víctimes siguin del mateix partit.

Davant els laments de tots tres que els eurodiputats no es puguin trobar amb més víctimes, el president del comitè de l’Eurocambra sobre Pegasus, Jeroen Lenaers, ha dit que es reuneixen amb el màxim de víctimes que poden. “Hagués estat interessant tenir-ne més”, ha reconegut el popular, tot remarcant que la missió no es pot allargar i que s’han de trobar amb diferents actors en només dos dies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram