El cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Leonardo Bejarano, al centre [Foto: Govern]

La delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea ha reunit experts de diferents sectors, tant del públic i del privat com de l’acadèmic, per debatre sobre possibles noves narratives al voltant de l’adaptació al canvi climàtic.

El cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Leonardo Bejarano ha explicat breument l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic pel període 2021 – 2030 adoptada el passat 17 de gener de 2023.

“A Catalunya ens agrada ser pioners en pensar en el futur”, ha afirmat Bejarano. “El canvi climàtic afecta a tothom, per tant s’ha d’actuar conjuntament amb una actitud positiva i no de bloqueig”, ha continuat. Segons Bejarano, l’adaptació al canvi climàtic “s’ha de fer de manera conjunta, tenint en compte els rols i capacitats de cadascú”.

Experts de diferents sectors debaten sobre possibles noves narratives al voltant de l’adaptació al canvi climàtic

La Comissió Europea ha estat representada a l’esdeveniment per Irene Bonvissuto, de la Direcció General d’Acció Climàtica. Bonvissuto ha destacat que “Catalunya va ser una de les primeres regions en signar la Carta de la Missió d’Adaptació al Canvi Climàtic de la Comssió Europea” i que “des de la Comissió estem encantats que Catalunya contribueixi en aquesta experiència europea”.

Els acadèmics Edward W Maibach (Universitat George Mason, EUA) i Keith Hyams (Universitat de Warwick, Regne Unit) han centrat les seves intervencions en la importància de canviar la narrativa del canvi climàtic per conscienciar els ciutadans i “que puguin demanar als seus líders polítics que facin les accions necessàries en temes climàtics” ha remarcat Maibach.

Experts dels sectors públic i privat, acadèmics d’universitats i representants de la Comissió Europea [Foto: Govern]

Clara Calbet, de la cooperativa catalana Som Energia, també ha intervingut a l’esdeveniment com a part del sector privat compromès amb la lluita contra el canvi climàtic: “Volem transformar el model energètic perquè estigui en mans dels ciutadans”.

La co-fundadora de la marca de vestir ètica i ecològica Bonjour Maurice, Céline Lejeune, també ha reforçat el missatge de Calbet, assegurant que l’adaptació al canvi climàtic està a mans de tot i que és important lluitar-hi també des del món tèxtil. “Si volem tenir un impacte real en la indústria, s’ha de frenar la producció”, ha afirmat Lejeune.

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, ha destacat el compromís de Catalunya per “seguir construint aliances i treballar conjuntament amb nous i vells socis, per establir objectius ambiciosos i justos en l’acció climàtica i la transició verda”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram