
Marcador final de la Marató de TV3 d’una edició passada [Foto: cedida]
L’edició d’enguany se centrarà en les malalties són les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració. Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac estan entre les principals causes que provoquen aquestes patologies, però també n’hi ha de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic.
L’obesitat també contribueix a un augment en prevalença i incidència arreu del món d’aquestes malalties, que poden afectar tothom i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran. De fet, són una important causa de mort en infants de menys de cinc anys arreu del món.
Dos milions de persones afectades a Catalunya
Segons dades del Departament de Salut, les malalties respiratòries tenen una prevalença a Catalunya de dos milions de persones i representen la tercera causa de mort a Catalunya (després del càncer i les malalties cardiovasculars). En total, el 2022 unes 10.000 persones van morir a causa d’una malaltia respiratòria, el que es tradueix en 27 persones al dia, una cada hora, i representa el 23% de les morts totals.
A més, representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d’atenció primària, el 25% de les visites pediàtriques, a part de ser una de les causes més importants en la disminució de la qualitat de vida de les persones.
Potenciar la recerca
Catalunya és capdavantera mundial en recerca pneumològica. A través del finançament de La Marató es podrà seguir millorant la prevenció, el diagnòstic precoç, el tractament adequat i la rehabilitació d’aquestes patologies.
La incorporació de la telemedicina i la telemonitorització en el seguiment dels pacients; trobar nous biomarcadors i dianes terapèutiques; el desenvolupament d’anticossos monoclonals per al tractament de les al·lèrgies respiratòries o el càncer de pulmó; o l’increment de la innovació tecnològica i la implementació de cribratges preventius en aquest àmbit són algunes de les àrees de la recerca que es veuran beneficiades per les donacions dels catalans.
Promoure hàbits de vida saludable
Part de La Marató també és la campanya de sensibilització i divulgació prèvia al programa televisiu. Aquests coneixements permetran acostar la salut respiratòria al conjunt de la ciutadania i, sobretot, al jovent, a través dels milers de sessions divulgatives que es faran a centres educatius del territori. S’impulsarà el coneixement d’aquestes malalties en relació amb aspectes com ara les conseqüències de la contaminació, el canvi climàtic i la promoció d’hàbits de vida saludable.
Respirem partícules i gasos contaminants que estan incorporats en l’aire que ens empassem durant les 20 respiracions que fem cada minut al llarg de la nostra vida. En aquest sentit, cal saber que respirem 10 litres d’aire per minut, 600 litres per hora o 14.400 litres d’aire cada dia. Això fa els pulmons especialment sensibles als canvis ambientals, que són causa de malalties respiratòries. Per tant, es fa imprescindible la conscienciació social sobre la necessitat de prevenir-les al màxim per intentar frenar la tendència a l’alça de la prevalença, la incidència i la mortalitat que representen.
350 malalties respiratòries reconegudes
La classificació internacional de malalties assenyala oficialment unes 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents, però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.
A Catalunya, a més de les malalties cròniques de l’aparell respiratori més freqüents (MPOC, asma i apnees del son), que limiten greument les activitats de la vida diària, hi ha un altre grup d’aquestes patologies, com ara les malalties intersticials pulmonars, la hipertensió arterial pulmonar, les bronquièctasis, la fibrosi quística i el dèficit d’alfa-1-antitripsina, que afecten més de 200.000 persones -individus joves i de mitjana edat- i els redueixen molt l’esperança de vida.
Les produccions audiovisuals de la cooperació catalana s’incorporen a la plataforma 3Cat