Una de les actuacions dels Xiquets de Copenhaguen a Tarragona, l’any passat [Foto: Xiquets de Copenhaguen]

Fa anys que la passió pels castells ha traspassat la línia divisòria de Catalunya. Després de superar el sotrac de la pandèmia, el món casteller a l’estranger viu un moment d’efervescència. Amb l’èxit de la cita Tarragona l’any passat, com a preàmbul del concurs de castells, la Trobada Castellera Internacional que tindrà lloc el pròxim 3 de juny a Copenhaguen (Dinamarca) tornarà a demostrar que la força castellera s’estén al món com una taca d’oli.

Per segona edició consecutiva, la ciutat danesa acollirà la Trobada Castellera Internacional, que té lloc cada dos anys. Aquest cop, castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i l’amfitriona Copenhaguen. Kongens Have aplegarà més de 200 integrants de les colles participants. “Volem que la trobada tingui l’essència d’una festa major a Catalunya, que desprengui molta energia social”, assegura a Exterior.cat, la presidenta dels Xiquets de Copenhaguen, Laia Poquí.

El pròxim 3 de juny, la ciutat danesa acollirà la Trobada Castellera Internacional amb els castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i Copenhaguen

És la quarta trobada internacional -la segona que acull Copenhaguen, 2019)-, el 2021 es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia. Aquest 2023, la trobada tindrà dues grans absències: les colles castelleres de Madrid i Andorra. “Són dues de les colles internacionals més grans, de les potents. Les trobarem a faltar”, reconeix Poquí. Així i tot, aquell mateix dia, les dues colles es trobaran a Andorra la Vella per viure una jornada castellera.

Søren Sandahl, l’impulsor casteller a Copenhaguen
L’any 2013, el danès Søren Sandahl va exportar la tradició castellera fundant els Xiquets de Copenhaguen. “En Søren va viure un any a Catalunya, va quedar fascinat per la cultura castellera i, de tornada a Dinamarca, va posar en marxa la colla”, diu Poquí. Des d’aleshores, agermanats pels Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Copenhaguen -que llueixen la camisa blau marí- no han parat de créixer.

Poquí (Castelldefels, 1996) és enginyera biomèdica i viu a Dinamarca des de fa quatre anys. Seguint el guió de la majoria de catalans que aterren a un nou país, Poquí i la seva parella (també enginyer), van descobrir els castells l’11 de setembre de 2019 en una trobada de la comunitat catalana. Des d’aleshores, és una més a la pinya, i des de finals de 2022, Poquí és la presidenta dels Xiquets, rellevant Maria Puig.

Tots els diumenges, a Nørrebro Park Skole, els Xiquets tenen una cita obligada amb els entrenaments. “Lloguem el gimnàs d’una escola, i quan hi ha actuació previst, reforcem l’entrenament amb una sessió els divendres”, diu la presidenta. Els Xiquets actuen amb comptagotes. “Ens agradaria fer-ne més sovint”, admet Poquí. Quan ho fan la reacció dels danesos és molt significativa: “al·lucinen!”, exclama la presidenta. “Per a ells, que són molt reservats i distants en el contacte físic, els castells és molt bèstia”.

Els blau marí en la trobada a Tarragona, prèvia al concurs mundial de castells [Foto: Xiquets de Copenhaguen]

Actualment, la colla dels Xiquets són una cinquantena de membres, fins i tot, hi ha danesos. “Tenim una columna vertebral d’una vintena de persones fixes. La resta és gent que va i bé, hi ha molta rotació, i això, a vegades, és un inconvenient”, confessa.

“Volem que la trobada tingui l’essència d’una festa major a Catalunya, que desprengui molta energia social”, diu la presidenta dels Xiquets de Copenhaguen, Laia Poquí

En aquestes darreres setmanes, els Xiquets ja han activat el compte enrere. “La Covid-19 ens va fer mal a totes les colles, però la darrera trobada a Tarragona va marcar un punt d’inflexió, estem més forts. Els Xiquets ens trobem en un moment d’efervescència castellera”, assegura Poquí.

Els castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i l’amfitriona Copenhaguen, entrenen amb més precisió que mai per exhibir-se en la trobada. Cada colla haurà d’aixecar tres castells, a més de la ronda de pilars. Una festa que enfortirà, encara més, els valors dels castellers arreu del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram