Per segona edició consecutiva, la ciutat danesa acollirà la Trobada Castellera Internacional, que té lloc cada dos anys. Aquest cop, castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i l’amfitriona Copenhaguen. Kongens Have aplegarà més de 200 integrants de les colles participants. “Volem que la trobada tingui l’essència d’una festa major a Catalunya, que desprengui molta energia social”, assegura a Exterior.cat, la presidenta dels Xiquets de Copenhaguen, Laia Poquí.
El pròxim 3 de juny, la ciutat danesa acollirà la Trobada Castellera Internacional amb els castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i Copenhaguen
És la quarta trobada internacional -la segona que acull Copenhaguen, 2019)-, el 2021 es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia. Aquest 2023, la trobada tindrà dues grans absències: les colles castelleres de Madrid i Andorra. “Són dues de les colles internacionals més grans, de les potents. Les trobarem a faltar”, reconeix Poquí. Així i tot, aquell mateix dia, les dues colles es trobaran a Andorra la Vella per viure una jornada castellera.
Søren Sandahl, l’impulsor casteller a Copenhaguen
L’any 2013, el danès Søren Sandahl va exportar la tradició castellera fundant els Xiquets de Copenhaguen. “En Søren va viure un any a Catalunya, va quedar fascinat per la cultura castellera i, de tornada a Dinamarca, va posar en marxa la colla”, diu Poquí. Des d’aleshores, agermanats pels Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Copenhaguen -que llueixen la camisa blau marí- no han parat de créixer.
Poquí (Castelldefels, 1996) és enginyera biomèdica i viu a Dinamarca des de fa quatre anys. Seguint el guió de la majoria de catalans que aterren a un nou país, Poquí i la seva parella (també enginyer), van descobrir els castells l’11 de setembre de 2019 en una trobada de la comunitat catalana. Des d’aleshores, és una més a la pinya, i des de finals de 2022, Poquí és la presidenta dels Xiquets, rellevant Maria Puig.
Tots els diumenges, a Nørrebro Park Skole, els Xiquets tenen una cita obligada amb els entrenaments. “Lloguem el gimnàs d’una escola, i quan hi ha actuació previst, reforcem l’entrenament amb una sessió els divendres”, diu la presidenta. Els Xiquets actuen amb comptagotes. “Ens agradaria fer-ne més sovint”, admet Poquí. Quan ho fan la reacció dels danesos és molt significativa: “al·lucinen!”, exclama la presidenta. “Per a ells, que són molt reservats i distants en el contacte físic, els castells és molt bèstia”.
Actualment, la colla dels Xiquets són una cinquantena de membres, fins i tot, hi ha danesos. “Tenim una columna vertebral d’una vintena de persones fixes. La resta és gent que va i bé, hi ha molta rotació, i això, a vegades, és un inconvenient”, confessa.“Volem que la trobada tingui l’essència d’una festa major a Catalunya, que desprengui molta energia social”, diu la presidenta dels Xiquets de Copenhaguen, Laia Poquí
En aquestes darreres setmanes, els Xiquets ja han activat el compte enrere. “La Covid-19 ens va fer mal a totes les colles, però la darrera trobada a Tarragona va marcar un punt d’inflexió, estem més forts. Els Xiquets ens trobem en un moment d’efervescència castellera”, assegura Poquí.
Els castellers de Londres, París, Berlín, Edimburg i l’amfitriona Copenhaguen, entrenen amb més precisió que mai per exhibir-se en la trobada. Cada colla haurà d’aixecar tres castells, a més de la ronda de pilars. Una festa que enfortirà, encara més, els valors dels castellers arreu del món.