Barcelona és una ciutat amb una clara vocació internacional. Parlem de la Barcelona del Consolat de Mar, que enguany celebrava els seus ¾ de mil·lenni. La Barcelona de la Conferència de la Societat de Nacions, precursora de l’ONU, que l’any 1921 celebrava la seva primera conferència internacional després de la Primera Guerra Mundial a la nostra ciutat. La Barcelona dels Jocs Olímpics del 1992, que van fer que durant uns dies fóssim el centre del món.
“Barcelona, obre les teves portes al món”, cantaren Freddie Mercury i Montserrat Caballé el 1988. L’equip de persones que acompanyem Xavier Trias a l’alcaldia de Barcelona, modestament, ens fem nostre aquest lema. Tornar a ser referents internacionals és una prioritat. Deixar de ser notícia al món per experiments ideològics i dogmàtics sense recorregut, una necessitat. Que hi hagi ‘Més Barcelona al món’, la nostra proposta. L’emplaçament escollit per presentar aquest pla, un escenari muntat entre la mar Mediterrània i les quatre barres del gran arquitecte Bofill a la plaça de la Rosa dels Vents de Barcelona, venia amb missatge incorporat: arquitectura i disseny que es miren el món des del doble ancoratge mediterrani i europeu que tan bé ens defineix.
L’objectiu era anunciar un canvi de rumb de 180 graus de l’agenda internacional de l’Ajuntament de Barcelona. Què farem, a partir del 28 de maig? Promourem una diplomàcia de ciutat construïda amb la societat civil i al servei de Catalunya, des del total convenciment que la dimensió exterior ha de ser una prioritat total i absoluta del consistori en la mesura que genera més oportunitats, més progrés econòmic i, ben canalitzat, més benestar social. Demostrarem que la capital de Catalunya pot tornar a meravellar al món, en positiu.
En aquest acte de presentació del pla ‘Més Barcelona al món’, el doctor Antoni Trilla i el conseller Jaume Giró, amb les seves respectives intervencions, van resumir molt bé la necessitat de projectar decididament al món la nostra ciutat com un epicentre de coneixement, de recerca i d’innovació. També com una capital global compromesa amb les empreses, les iniciatives emprenedores i d’inversió, i els grans esdeveniments que situen la nostra ciutat com a líders dels reptes i debats globals. També hi podríem afegir turisme de qualitat, cultura, esport, gastronomia. Aquests són els fonaments del que ha de ser la marca Barcelona, aglutinant de forma transversal tot el potencial que té la ciutat. Barcelona serà internacional i al servei del país o no serà.
“Promourem una diplomàcia de ciutat construïda amb la societat civil i al servei de Catalunya. Demostrarem que la capital de Catalunya pot tornar a meravellar al món, en positiu”
Una Barcelona ambiciosa que exerceixi a consciència la capitalitat de Catalunya, que no vulgui estar a l’ombra de cap altra ciutat, ens projecta al món amb una potència indescriptible. Perquè Barcelona té prestigi internacional i volem que jugui a la lliga de les grans ciutats, de les millors ciutats del món. Moltes hi són sempre: Londres, París o Nova York. Altres, com Barcelona, només hi són si juguen bé les seves cartes. Aquesta ambició de què parlem no ha existit en els darrers vuit anys.
El tàndem Colau i Collboni no s’han cregut mai el potencial internacional de la nostra ciutat. No han incorporat la dimensió internacional com a factor d’oportunitats. I quan l’alcaldessa ha viatjat o ha rebut visites de persones o institucions d’altres països sempre ha posat la seva agenda política partidista per damunt dels interessos de la ciutat.
Algunes mesures claus del nostre programa i que implementarem des del primer dia van en aquesta línia, per construir i consolidar aquesta Barcelona capdavantera, global i solidària. Per exemple, la creació del Barcelona International, un consorci publicoprivat que, seguint el model que fa anys va impulsar la ciutat de Mont-real, ens permeti potenciar, promocionar i gestionar la marca Barcelona a Europa i al món. També l’obertura del Hub Consular de Barcelona per incrementar les relacions amb el cos consular acreditat a la ciutat i potenciar que més països decideixin obrir un consultat general a casa nostra. Perquè el nostre món és el món, situarem Barcelona al centre dels reptes globals, i amb motiu del centenari de l’Exposició del 1929, farem que Barcelona sigui l’epicentre de l’avaluació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides, just un any abans del seu acompliment. Sabem que la ciutat té la capacitat de contribuir als reptes globals des del mateix exemple.L’actual equip de Govern no ha impulsat aquestes mesures per falta de visió estratègica. Les que a continuació us detallaré, no les ha defensat perquè, simplement, defensen un model econòmic de decreixement. I nosaltres volem que Barcelona es visualitzi com una ciutat compromesa amb l’activitat econòmica. Ens comprometem a tres coses: posar-nos a disposició de totes les missions empresarials estrangeres que arribin a Barcelona; acompanyar els projectes de nova inversió per tal d’alinear-los amb l’estratègia global de la ciutat; i ampliar i promocionar les infraestructures geoestratègiques com el Port, l’Aeroport i les infraestructures digitals.
“Quan l’alcaldessa ha viatjat o ha rebut visites de persones o institucions d’altres països sempre ha posat la seva agenda política partidista per damunt dels interessos de la ciutat”
Quan era consellera d’Acció Exterior del Govern de Catalunya, molts cops deia que la millor acció exterior molts cops comença a casa, i això també aplica a l’Ajuntament. Quan sigui pertinent, acompanyarem les empreses i les iniciatives emprenedores barcelonines que vulguin obrir-se al món i exportar talent ‘made in Barcelona’. Aquestes missions empresarials publicoprivades de ciutat permetran generar confiança i consolidar iniciatives en benefici de tots.
Per descomptat, i trencant amb el bloqueig actual, una part important de la nostra diplomàcia de ciutat també es concentrarà en consolidar Barcelona com a capital de grans esdeveniments. Farem de Barcelona la Capital Internacional de l’Esport, revalorant el paper de ciutat olímpica, fent una aposta estratègica per atraure organismes i institucions esportives internacionals, i per ser seu d’esdeveniments i campionats esportius europeus i mundials. És a dir, atraurem grans esdeveniments i en potenciarem els actuals. Especialment, la Copa Amèrica de Vela, que mitjançant la col·laboració publicoprivada servirà per crear un ecosistema punter a Barcelona d’empreses tecnològiques i d’innovació nàutica i marítima.
Si volem ser reconeguts a l’exterior, també volem donar el millor tracte possible als prop de mig milió de barcelonins adoptius vinguts dels quatre continents. Per atendre aquesta diversitat, crearem el Districte Exterior com a punt de trobada i de generació de sinergies positives per a totes aquelles persones i empreses que han decidit instal·lar-se a Barcelona. L’objectiu és garantir un itinerari d’acollida que acompanyi en el procés d’arrelament i faciliti l’accés a aquells serveis que puguin ajudar les persones a emprendre el seu projecte vital, sigui familiar, formatiu o professional.
Antoni Gaudí repetia que somiava amb “una Barcelona mediterrània, bella, gran”. Gràcies a l’esforç de moltes generacions, Barcelona és una ciutat admirada, reconeguda i estimada que actualment ha perdut altura de mires i es troba sumida en l’autocomplaença. A partir del 28 de maig, l’Ajuntament de Barcelona tornarà a ser un soci fiable i responsable, amb una mirada internacional potent. Ho necessiten les persones i les empreses de la nostra ciutat, i no els fallarem. Amb l’alcalde Trias, tornarem a tenir més Barcelona al món en benefici de tots.
Victòria Alsina Burgués és exconsellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya i número 4 a la llista de Trias Per BCN a les eleccions municipals