
L’associació Silo coopera a l’Àfrica des de fa més de vint anys [Foto: Silo]
Així, el 2003 va començar “Silo, camí per al desenvolupament dels meninos de Guinea Bissau”, i van tenir en un jove del poblat de Gambasse el punt de partida. Ell va convèncer un grup de joves barcelonins interessats en l’ajuda humanitària perquè coneguessin aquella regió, van viatjar plegats i van dur a terme el primer camp de treball. Des d’aleshores, han treballat en nutrició, salut, formació professional, agricultura, programes de suport educatiu o de construcció de pous.
Guinea Bissau és un dels deu països més subdesenvolupats del món i ocupa la posició 176 d’un total de 186 països, segons assenyala l’ínidex de desenvolupament humà (HDI) del programa de les Naciones Unidas per al desenvolupament (PNUD). El primer projecte de Silo va ser el de l’escola de Gambasse, que ha donat lloc a la resta d’iniciatives.
La col·laboradora de l’associació Silo, Núria Taboada, explica a Exterior.cat que “el nostre objectiu és tenir una escola on els joves que surten tinguin més possibilitats de seguir-se formant i d’aconseguir un ofici per poder treballar. Ajudem el projecte aportant tot el material escolar necessari i a la vegada ajudem tant a alumnes com a professors de forma econòmica”. Des del primer pas que va fer Silo, ha passat de 20 a 900 alumnes, tots ells guiats per una trentena de mestres.
La prioritat de Silo és dotar de recursos en els àmbits de la salut i l’educació els habitants d’aquesta regió de l’Àfrica
Pel que fa a l’àmbit sanitari, Taboada exposa que compten amb un dispensari on s’atenen malalties ambulatòries, mentre que les més greus es deriven a l’hospital de Bafatà. Els voluntaris metges i odontòlegs ho viatgen cada any, i en oftalmologia, han trobat un soci de luxe, la Fundació Elena Barraquer.

El dispensari on s’atenen malalties ambulatòries [Foto: Silo]
La fundació operarà aquest estiu més de 300 pacients afectats per cataractes i en paral·lel ha format metges i infermeres locals perquè puguin atendre els veïns amb garanties en el seu dia a dia. Amb tot plegat, completen una llista de camps de treball i fites que els han consolidat en aquest país africà, un dels deu països més subdesenvolupats d’arreu del món.
L’acord amb la Fundació Elena Barraquer permetrà que aquest estiu s’intervinguin més de 300 pacients de Guinea Bissau afectats per cataractes
La pròxima parada serà la sala Luz de Gas de Barcelona el dimarts 30 de maig, on celebraran un concert benèfic amb el grup Cámara 4. La venda d’entrades està activa i el que es recapti anirà a parar al camp d’aquest estiu per ajudar les operacions de cataractes.
“Des de l’associació treballem en el projecte per a l’empoderament de la dona que és la més desfavorida en aquella societat”, ha reblat Taboada. Les desigualtats de gènere també es viuen a l’Àfrica, i Silo vol posar el seu gra de sorra per fer-les desaparèixer.