La fundadora de l’Institut per a la Digitalització Democràtica/Xnet, Simona Levi [Foto: Nazaret Romero/ACN]

La fundadora de l’Institut per a la Digitalització Democràtica/Xnet, Simona Levi, ha defensat aquest dimecres des de Brussel·les la necessitat que hi hagi un codi europeu obert perquè la digitalització sigui “democràtica” i posi “els drets humans en el centre”.

En declaracions en el marc d’un acte a la capital comunitària en el qual Levi ha explicat les conclusions d’un informe sobre digitalització democràtica i sobirania a la UE, Levi ha remarcat que l’actual model digital presenta “greus problemes” pel que fa a la sobirania i drets digitals bàsics. És per aquest motiu que ha plantejat un codi europeu obert que sigui “naturalment auditable” i intreoperable.

Xnet demana des de Brussel·les un codi europeu obert per a una digitalització democràtica i centrada en els drets humans

Per Levi, un codi que sigui “naturalment auditable” és essencial per “garantir la transparència” i poder comprovar així si es respecten els drets digitals. Amb l’actual model digital, avisa que hi ha un risc per a la privacitat dels usuaris. “Els usuaris acaben sent números al servei d’empreses que utilitzen les seves dades. Les dades que generem les hem de poder gestionar”, ha remarcat.

A banda de l’Institut per a la Digitalització Democràtica/Xnet, a l’acte Corporate Europe Observatory també ha presentat els seus darrers informes sobre el lobby de les ‘big tech’. També hi han participat altres organitzacions com el Fons Europeu d’Intel·ligència Artificial i Societat, l’Organització Europea de Ciberseguretat, Creative Commons i Internet Society i Open Future, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram