Foto: Freepik

El pròxim 23 de juliol tindran lloc les eleccions al Congrés espanyol després de la decisió de l’actual president Pedro Sánchez d’anticipar els comicis. En aquesta ocasió, 278.878 catalans i catalanes residents a l’exterior tindran dret a vot, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE)

Del 5 al 12 de juliol (ambdós inclosos), els electors podran fer la consulta de les llistes i fer les reclamacions que considerin oportunes a les ambaixades espanyoles. Pel que fa a la sol·licitud de documentació electoral no és necessari demanar-la als consolats.

Inscrits al CERA i presents al lloc de residència
Els catalans i catalanes inscrits a l’Oficina del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) com a residents i que es trobin al lloc de residència habitual, rebran dos enviaments en els seus domicilis. En un primer enviament, previst entre el 17 i el 24 de juny, rebran els sobres i una documentació addicional. En el segon, entre el 28 de juny i el 2 de juliol, les paperetes.

Els catalans i catalanes inscrits al CERA com a ERTA temporal, rebran la mateixa documentació a casa com en el cas dels inscrits al CERA.

278.878 catalans i catalanes residents a l’exterior tindran dret a vot en les eleccions al Congrés espanyol del 23 de juliol

Aquells catalans inscrits als consolats, però que durant les setmanes prèvies al 23-J seran fora per vacances del lloc de residència habitual, podran votar en qualsevol lloc del món si han rebut a casa dues trameses de documentació electoral, fins i tot les paperetes (que es poden descarregar i imprimir-les); i si s’emporten de vacances a la maleta la documentació electoral.

Aquells catalans que tinguin previst passar les vacances a Catalunya i preveuen que la documentació electoral no els arribarà al lloc de residència habitual abans de volar cap a Catalunya, poden sol·licitar el vot per correu fins el 13 de juliol. També hi ha l’opció de votar presencialment a Catalunya el 23 de juliol, dia de les eleccions al Congrés espanyol.

Com inscriure’s al consolat i poder votar
Aquells catalans que visquin a l’estranger i no estiguin inscrits als consolats espanyols, podran votar el 23-J si formalitzen la seva inscripció de forma presencial 6 setmanes abans dels comicis (entre el 5 i el 12 de juny com a CERA o fins el 24 de juny com a ERTA). L’altra opció és sol·licitar el vot per correu fins el 13 de juliol, si la previsió és viatjar a Catalunya.

Aquells que resideixen a l’estranger i no tenen la intenció de viatjar ni de marxar de vacances durant els dies previs a les eleccions podran votar presencialment des dels consolats entre el 15 i el 20 de juliol (ambdós inclosos).

L’escletxa per votar el 23-J estant de vacances
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram