Els Borinots de Sants, en l’actuació castellera a Neuchâtel [Foto: cedida]

Doble celebració catalana aquest cap de setmana a Suïssa: els Borinots de Sants celebren els seus 30 anys, i el Casal Català de Zuric, 60. Dos aniversaris que els han unit per fer de la cultura catalana una gran celebració tant per la diàspora catalana com per als suïssos francòfons i germanòfons. Mentre el públic local s’ho miraven amb una cara entre curiosa, estranyada i finalment meravellada, els expats catalans ho feien amb certa nostàlgia, contents de retrobar les arrels per un dia.

Tres dies de festa major per Suïssa
La jornada ha començat ben d’hora per la colla castellera de Sants. Els 225 integrants del grup s’han desplaçat en tres vols diferents, llevant-se alguns d’ells a les 3 del matí per agafar el primer vol del dia, a les 6. Primera parada: Neuchâtel. El motiu? En aquest cantó fa mesos que hi té un peu i hi triomfa professionalment Jordi Cuixart, home de cultura catalana en majúscules i actiu imprescindible d’Òmnium Cultural. A mitja tarda, la cercavila dels grallers ha fet cap a la Place des Halles. Aquest és el tradicional punt de trobada per a tothom qui viu a la vila, especialment quan comença el cap de setmana i fa bo.

Jordi Cuixart participa en la pinya dels Borinots a Neuchâtel

El públic, curiós s’ha anat acostant i gaudint, mòbil en mà, del que no acabava d’identificar. Fins i tot alguns ATS desplaçats per si de cas algú es fa mal aprofiten per fer fotos. Alguns assistents prenen els Borinots per portuguesos, per la parla, tan habitual en aquest cantó del país. D’altres es fixen en les estelades que llueixen alguns castellers al cap o al pit. Una senyora gran demana si ja tenen assegurança per si cauen, i si no és perillós per les criatures. La del costat li respon que segur que sí (no pot ser d’altra manera, en la mentalitat suïssa), i que amb la barreja d’edats que hi ha, segur que els pares hi són per prendre’n cura.

Els Borinots s’enlairen a Neuchâtel [Foto: cedida]

De colla a colla: els castells com a importació catalana
S’uneixen als Borinots alguns integrants de la primera colla castellera de Suïssa, que ha iniciat els primers passos aquest hivern en el marc del Centre Català de Lausana amb una vintena de joves entusiastes. Han vingut a fer pinya i a gaudir.

Dissabte, la festa segueix ja a Zuric amb un taller casteller per a petits i grans i un sopar de germanor amb els socis del Casal Català de la ciutat, a veure s’encomana el cuquet i es munta una segona colla al país helvètic. De jove migració catalana per fer-lo, no en falta. I diumenge al matí, a la mítica Helvetiaplatz, se celebrarà l’actuació estrella del viatge la capital econòmica del país.

Es clourà així un nou viatge internacional dels Borinots, que els darrers anys ja han mostrat la tradició castellera per diversos països europeus i fins i tot a l’Índia. La societat civil segueix internacionalitzant la cultura catalana pel món.

Andorra-Zuric-Copenhaguen: febre castellera arreu del món
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram