La consellera Serret, en una visita a l’espai de co-working M’Corner de M’saken, a Tuníssia [Foto: Natalia Segura / ACN]

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha reclamat “un gran consens polític” al Parlament per aprovar el nou pla director de cooperació que ha de consolidar la seva “mirada feminista”. En declaracions a l’ACN des de M’saken, a Tunísia, Serret ha avisat que aquest pla estratègic ja compta amb el suport del sector de la cooperació a Catalunya.

“Respon al consens social”, ha remarcat la consellera, tot destacant un projecte de suport a les dones que ha visitat aquest dimecres a Tunísia, un dels països prioritaris per a la política de cooperació catalana. D’altra banda, Serret ha avançat que convocarà un acte al juliol amb els agents de cooperació per reflectir aquest “consens” i donar un “altaveu” al sector.

El Parlament ha d’aprovar a finals de juny en comissió el nou pla director de cooperació del Govern que pretén consolidar “la mirada feminista” com a “tret distintiu de la cooperació catalana”. Serret espera que la majoria dels grups parlamentaris li donin suport, però no ha concretat amb quins partits compta per obtenir la llum verda de la cambra.

La consellera avança que convocarà un acte al juliol per donar un “altaveu” al sector

Tunísia és un país prioritari per a Catalunya en cooperació i, segons dades del Govern, l’ACCD hi ha destinat uns 3,7 milions d’euros en Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) des del 2019. Des d’Exteriors, remarquen que els drets de les dones, “l’economia social” i el reforç dels ens locals són “centrals” en l’agenda catalana de cooperació a la regió. També “la prevenció de conflictes o l’acompanyament en processos de descentralització d’administracions”.

El departament dirigit per Serret reivindica que la partida de cooperació ha augmentat un 30% en els pressupostos del 2023 respecte als comptes de l’any anterior. S’ha passat de 35 milions d’euros a 45 milions i és la partida que més s’ha engreixat del departament.

La consellera ha visitat un espai de co-working (M’Corner) creat pel projecte EmploiMed, finançat pel Govern i implementat per l’ONG Medcities en coordinació amb les autoritats locals. Serret s’ha reunit amb Makrem Chouikh de l’Ajuntament de M’saken i diversos membres d’aquest ens local. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha destinat més de 100.000 euros al conjunt de la iniciativa, que dona suport als ajuntaments de Tunísia i el Marroc per oferir un suport a “l’ocupabilitat i emprenedoria” dels joves, ja sigui en forma de co-working o formacions.

La consellera ho ha fet acompanyada de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i del delegat del Govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram