L’expresident Carles Puigdemont a la seva arribada al congrés de Junts d’Argelers [Foto: Natàlia Segura / ACN]

L’expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, afronta aquest dimecres un dia clau per al seu futur polític a l’espera d’aclarir en quines condicions podria mantenir la immunitat. El Tribunal General de la Unió Europea es pronuncia sobre la seva demanda contra el Parlament Europeu per l’aixecament de la seva immunitat i la dels també europarlamentaris Toni Comín i Clara Ponsatí.

Els tres independentistes confien en una sentència favorable que els allunyi de la causa pel referèndum de l’1 d’octubre que instrueix Pablo Llarena. Per al jutge del Suprem la cita al TGUE també és rellevant per determinar l’evolució d’un cas judicial d’alt voltatge polític que fa més de cinc anys que s’allarga i que té diverses ramificacions a Europa.

Els eurodiputats de Junts esperen que la sentència els allunyi de Llarena i d’un quart intent d’extradició

En un context de divisió i desmobilització de l’independentisme i a les portes d’unes eleccions generals importants per al curs polític espanyol i català, la sentència del dimecres a Luxemburg s’ha convertit en una cita destacada aquest juliol. Un mes marcat pel 23-J i l’inici de la presidència espanyola de la UE.

A l’espera de la decisió del TGUE i de les seves repercussions, en els entorns independentistes es torna a especular amb la tornada de Puigdemont a Catalunya. Una decisió que, segons el seu equip jurídic, tindrà en consideració la “reacció del Suprem” al que digui el tribunal amb seu a Luxemburg.

Sobre la possibilitat d’estudiar el retorn de Puigdemont a partir de la sentència del TGUE, fonts de la seva defensa avisen que primer l’hauran de llegir, però ja avancen que avaluaran si cal fer un recurs al TJUE o si intenten “executar la sentència”. Així, ja preveuen demanar la retirada de l’ordre de detenció nacional si el TGUE els manté la immunitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram