Les accions de neteja simultània en aquests tres parcs naturals costaners ha permès, no només la recollida de més de 500 kg de residus plàstics, metàl·lics, vidres i altres, sinó també la recollida de 5.700 burilles de cigarreta. La conscienciació cap a la proliferació i les conseqüències desastroses de les burilles sobre la salut, el medi ambient i la biodiversitat ha estat la prioritat d’aquestes actuacions, gràcies a uns tallers dinamitzats per membres de l’Assemblea Euroregional de la Joventut, entitat de recent creació per part de l’Euroregió.
Acció a Eivissa
A la platja de ses Salines, al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa, l’acció de neteja comptà amb 55 participants. Entre ells, molts alumnes de l’IES Algarb de Sant Jordi, que recolliren 4800 burilles i 23 kg de residus diversos.
“La idea és que joves d’instituts facin, al mateix moment, una acció de sensibilització a tres indrets d’espais naturals. Ho fem aquí i també al Delta de l’Ebre i al Parc Marí del Golf de Lleó”, va manifestar el secretari general de l’Euroregió, Xavier Bernard-Sans. Ell destacat la importància que, des de petits, estiguin conscienciats amb la protecció de la natura i “vegin la Mediterrània com un bé seu que cal protegir”. Bernard-Sans ha afegit que la voluntat de l’Euroregió és ampliar les accions a més indrets l’any vinent: “Ens agradaria fer-ho a tota la Mediterrània”.
La jornada LET’S CLEAN UP EUROPE 2023 va comptar amb la participació de representants del Govern Balear, la Generalitat de Catalunya i la Regió Occitània, a més d’alcaldes i responsables de l’Euroregió
La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern Balear, Ana Torres, va expressar la seva esperança que els joves estiguin més conscienciats del que implica tirar residus que poden acabar a la mar. Amb un “Tota feina és important”, ha volgut destacar la neteja feta a la platja pels joves.
Acció al Delta de l’EbreA la neteja de la Platja de l’Aluet d’Amposta, al Parc natural del Delta de l’Ebre hi van participar 60 alumnes de l’institut de Tecnificació d’Amposta. Tot i que el nombre de burilles recollides fou només d’un centenar, es van retirar uns 313 kg de residus, entre envasos de plàstic i altres materials.
A l’acte hi van participar, entre d’altres, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, Taha Zitan, membre de l’Assemblea Euroregional de la Joventut, Alfred Vara, de l’Agència de Residus de Catalunya, i el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal.
Joan Lloret, responsable de medi ambient de l’Euroregió, destacà en finalitzar la recollida de residus, que l’objectiu d’aquestes accions és el de sensibilitzar de la quantitat de deixalles que hi ha al territori, i que amb les dades que s’extreuen d’aquestes accions es treballa amb l’Agència de Residus de Catalunya per trobar-hi solucions.
Acció a Canet de Rosselló
La neteja de residus es va realitzar a la desembocadura del riu Tet, al Parc Marí del Golf del Lleó, i comptà 97 participants, molts d’ells alumnes del liceu de Canet de Rosselló que recolliren 800 burilles i uns 165 kg de residus de tota mena, entre plàstics, vidres i metalls.
Agnès Langevine, vicepresidenta 2a de la Regió Occitània, va afirmar als joves voluntaris que la reducció de residus «ja és una qüestió cabdal avui, però encara més per a vosaltres i el vostre futur». L’objectiu d’aquesta operació és per a Langevine acompanyar el jovent i sensibilitzar-lo de cara als gestos de cada dia: «Cadascú ha de pensar en el seu impacte ambiental a través del consum, en particular del tèxtil, i com afecta els recursos, la biodiversitat i els éssers vius.»
Per la seva banda, Lorena Abelenda, responsable de l’Euroregió, ha explicat que «a l’Euroregió treballem conjuntament per trobar solucions als problemes comuns, com avui és sobre els residus de plàstic i les burilles de cigarreta», tot destacant que era una acció feta simultàniament també a Catalunya i les Illes Balears.Finalment, Stéphane Loda, batlle de Canet de Rosselló, ha subratllat la importància d’aquesta acció i de les futures, particularment perquè la seva ciutat «se situa sobre un territori fràgil entre el mar i la terra», i que «els residus que trobem sobre la platja acaben al mar i dins dels ecosistemes, en particular als peixos».
Cal recordar que l’Euroregió Pirineus-Mediterrània és un projecte polític de cooperació territorial transfronterera nascut el 2004. L’Euroregió està formada pel govern de les Illes Balears, la Regió d’Occitània i la Generalitat de Catalunya, que assumeix actualment la presidència de torn de l’organisme. Accions com aquestes recollides de residus de platges protegides responen a la implementació dels objectius per al 2030, pel que fa a la protecció i restauració de l’entorn natural per a un futur resilient compartit per aquests territoris.
L’Euroregió Pirineus-Mediterrània vol impulsar un programa de reutilització i reducció del consum de l’aigua en el sector agroalimentari