La setmana passada va tenir lloc la tradicional visita de Salvador Illa a Brussel·les. Per tercer any consecutiu, el primer secretari del PSC i cap de l’oposició va mantenir una agenda de contactes d’alt nivell a les institucions comunitàries que tenen com a objectiu millorar la influència de Catalunya a Europa i conèixer de primera mà les prioritats polítiques que estan marcant el debat europeu. Al llarg d’aquests anys, Salvador Illa s’ha reunit amb set membres del Col·legi de comissaris europeus, un nombre molt elevat si ho comparem amb les reunions que han tingut els representants del Govern de la Generalitat.

Aquesta vegada, va reunir-se amb el vicepresident i comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, amb qui va tractar qüestions relacionades amb l’agenda digital, donat que Breton ha liderat una de les normes amb més impacte d’aquest mandat, la Llei de Serveis Digitals, que té com a objectiu lluitar contra la desinformació de les plataformes digitals. També van parlar sobre el paper de la indústria verda, i sobre alguns dels sectors de més importància per Catalunya com el petroquímic, el farmacèutic o l’automòbil.

La visita coincidia amb la Setmana Europea de les Regions i Ciutats, que és el principal acte anual de la política regional amb la participació de més de 10.000 representants polítics. Durant aquesta setmana, les ciutats i les regions promouen la seva capacitat per generar creixement i ocupació, aplicar la política de cohesió de la Unió Europea i demostrar la importància del nivell local i regional per a una bona governança europea.

“Cal repensar les prioritats de l’acció exterior, si Catalunya vol guanyar pes en l’esfera comunitària”

Salvador Illa va tenir l’oportunitat de poder-se reunir amb el president del Comitè de les Regions, Vasco Cordeiro, amb qui van parlar de la capacitat de les regions de convertir-se en palanca de canvi davant dels reptes que suposaran la transició verda i digital. Una de les absències destacades en aquestes jornades va ser de nou, el govern de la Generalitat, ja que no van assistir-hi ni el president ni la consellera d’Acció Exterior, fet que contrasta amb la presència d’altres presidents autonòmics. Una mostra clara que cal repensar les prioritats de l’acció exterior, si Catalunya vol guanyar pes en l’esfera comunitària.

Un dels altres temes que es va tractar a la visita va ser l’oficialitat del català. Salvador Illa es va reunir amb el vicepresident del Parlament Europeu, el luxemburguès Marc Angel, on va poder reafirmar el compromís dels socialistes de treballar per aconseguir l’ús del català a les institucions europees. Un compromís que ve de lluny, ja el 2004 sota la presidència de Josep Borrell al Parlament Europeu i el president Zapatero es va fer un primer avanç assolint que el català esdevingués llengua de comunicació de la ciutadania.

L’oficialitat del català a Europa es troba en un punt clau, després que Espanya hagi fet la petició formal en el si del Consell Europeu i la fita que no s’hagi produït cap veto de cap dels estats membres. Els i les socialistes continuarem treballant, com hem fet fins ara, perquè la realitat del català a les institucions públiques sigui un fet i serveixi per apropar a la ciutadania a Europa.

Javi López és diputat al Parlament Europeu pel PSC

Borrell i el naixement de l’Europa geopolítica
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram